Postabontás

2023.02.07. 19:42

Tövestől tépte ki a fát a szél - szörnyülködik olvasónk

Dunántúli Napló

Fotó: B. R.

A DN korábbi számaiban többször is jelent meg olyan olvasói levél, amely az egykori Széchenyi-aknai bányavasút elhanyagoltságával foglalkozott. A terület tulajdonosa, a MÁV nem vette komolyan a korábban sokat említett Blaha Lujza utca 6 és a 10/1-es számú lakóház közötti viadukt ügyét, hogy nemcsak az építményt kellett volna megtisztítani a belőle kinövő több méter magas ecetfáktól, hanem annak közvetlen környezetét, partoldalát is. 

A szombati viharban a híd mellől az egyik meghagyott példányt tövestől tépte ki az orkán­erejű szél, és csak a szerencsének köszönhető, hogy a kidőlt fát a mellette álló társai felfogták, így nem tudott legurulni az egykori vasúti töltés oldalában és nem tarolta le az alatta álló melléképületeket. 
A kialakult helyzet eredményeként a Blaha Lujza utcát a meszesi Vajda János utcával összekötő, sokak által használt gyalogút is életveszélyessé vált, mivel a kidőlt és bármelyik pillanatban lezuhanó, vastag törzsű fa éppen fölötte magasodik, amíg a többi tartani tudja – vagyis a következő szélviharig, mert utána már biztosan nem. 

A probléma a völgy túlsó felén lévő Hársfa útról is jól látható. 

Hasonló veszélyt rejt magában a híd másik, túlsó felén álló, szintén teljesen elkorhadt ecetfa, amely (szinte csodaként) állva maradt a viharban, viszont vastag, száraz ágakat tört le róla a szél. Ugyanez igaz a Blaha Lujza utca 14-es számú ház mögötti, ugyancsak elkorhadt szelídgesztenyefa esetében is, amely körül több akácfát is kidöntött a szél. 

Jó lenne, ha a MÁV lépéseket tenne a kialakult balesetveszély elhárítása érdekében, valamint legalább a Hársfa útig kitisztítaná az elbozótosodott vasúti partoldal mindkét felét, mert az esetleges kidőlő fák állandó veszélyt jelentenek a Blaha Lujza utcai melléképületekre! 

Egy, a vasút sorsáért aggódó pécsi polgár 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában