Az Alexandra helyén

2023.03.19. 19:58

Még Páváék idején jött Pécsre, most bővít a Harman

Nyolc évvel ezelőtt letelepedett Harman amerikai hangtechnika-gyártó vállalat tovább bővítené telephelyét, ami Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint igazolja az előző városvezetés gazdaságfejlesztési programját. A baloldali idején ez ugyan megtorpant, de ha a 2024-ben a nemzeti oldalnak szavaznak bizalmat a pécsiek, a gazdaságfejlesztési lesz a legfontosabb céljuk.

Bóka Máté

Három és fél milliárd forintos beruházással 420 új munkahelyet hoz létre a Harman amerikai hangtechnika-gyártó cég Pécsen – jelentették be 2015-ben a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Páva Zsolt, fideszes polgármester akkor úgy nyilatkozott, hogy a város jövője, a várt gazdasági elrugaszkodás szempontjából kiemelten fontos esemény egy ilyen komoly presztízsű, nemzetközileg elismert cég érkezése, mint a Harman.

A vállalat letelepedéséhez akkor a város 150 millió forinttal járult hozzá, és Csizi Péter, korábbi fideszes parlamenti képviselő lobbizta ki, hogy az amerikai vállalat Pécset válassza. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte azt is, hogy a magyar kormány 750 millió forint támogatást nyújt a beruházáshoz a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül. 

A pécsi önkormányzat pedig most kedden már arról tárgyalhat, hogy a vállalat a dél-keleti városrészben, az Üszögpusztához közeli volt Alexandra Logisztikai Központban bővítsen tovább, mert a jelenlegi Szilva utcai telephelyükön erre már nincs lehetőségük. A fejlesztés érdekében azt is tervezik, hogy 270 millió forint értékben megvásárolnak három, jelenleg a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tulajdonában lévő ingatlant a logisztikai központtól délre. Az új telephelyen 360 fő foglalkoztatását tervezik a Szilva utcai üzem részleges átköltözésével. Azt kérik a várostól, hogy az itt található Üszögi-kiserdő utcát hosszabbítsa meg, 150 férőhelyes parkolót, valamint buszmegállót alakítson ki, továbbá a igazítsa a buszos közlekedést az üzem műszakrendjéhez.

Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető elmondta, hogy az előző városvezetés idején, 10 évvel ezelőtt a szocialista irányítás romjainak eltakarítása után tudatos gazdaságfejlesztési program indult, és büszkék arra, hogy ez a folyamat beérett. Elmondta, hogy az előző  városvezetés a kormánnyal szorosan együttműködve tudott tárgyalni a befektetőkkel, ennek lett egyik eredménye a Harman pécsi letelepedése is, amely már akkor is tervezte a bővítését. Nemcsak a Harman, hanem például a Körber, a Hauni és a Pécsi Dohánygyár is bővített és azt látja, hogy a betelepülők Pécsen jól érzik magukat, prosperálnak.

– Ezért is lenne fontos, hogy a mostani, baloldali városvezetés is ezt az utat járná ahelyett, hogy befektetőket küld el Pécsről

 – mondta a Fidesz városházi frakcióvezetője. – Sokkal jobban tennék, hogyha befektetőket hoznának, mert ha már itt vannak, akkor sokkal könnyebb velük tárgyalni a bővítésről. Sajnos látjuk, hogy a jelenlegi városvezetés erre képtelen, az órási állami támogatást kapó Seiren Pécsre érkezése is a külügyminisztériumnak volt köszönhető. Sajnálatos, hogy nem akarnak jelentős méretű ipari parkokat létesíteni, ezért a legfontosabb programunk az lesz, hogyha 2024-ben a pécsiek bizalmat szavaznak a nemzeti oldalnak, hogy újra elindítjuk a gazdaságfejlesztési programot és ipari parkokat hozunk létre szövetségben a  környező településekkel, az agglomerációval együtt működve. 

16 milliárdnyi adósság már van

A lerobbant Áper-laktanya egy részének milliárdos hitelből történő megvásárlását azzal indokolta a baloldal, hogy ott majd ipari parkot hoznak létre, csakhogy a terület méretei – 23 hektár – a kritikusabb pécsiek szerint mindössze néhány kisebb vállalatnak adhat otthont. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető erről már korábban úgy vélekedett, hogy a "régi bűnnek hosszú az árnyéka", hiszen azért veszi meg hitelből a területet a baloldal, mert miután 2006-ban odaadta az állam Pécsnek a laktanyát, 2008-ban a botrányos szocialista ingatlanmutyival egy szerencselovagnak játszották át. Semmi szükség nem lenne a visszavételre, ha a baloldal nem kótyavetyéli el az ingatlant; nem kellene hitelből megvenni, hanem már sok százmillió forintos iparűzési adóbevételt hozna a városnak – fogalmazott

A pécsi baloldal három és fél év alatt eddig 16 milliárdos adósságot halmozott fel, amit a jelenlegi állás szerint 2048-ig kell fizetniük a pécsieknek.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!