Biztonsági intézkedések

2023.03.20. 12:46

Daruval emelik ki a Csontváry-képeket a múzeumból (Galéria)

Újabb tíz éves szerződés biztosítja a Csontváry képek pécsi bemutatását. A alkotásokat nemsokára Budapestre szállítják, ahol áprilisban egy nagyszabású kiállítás nyílik Csontváry alkotásaiból, amit augusztusban a baranyai megyeszékhelyen is bemutatnak.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Hosszú távú haszonkölcsön-szerződést írt alá hétfőn a pécsi Csontváry Múzeumban Baán László, a budapesti Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Bertók Gábor, a baranyai Janus Pannonius Múzeum igazgatója.

A közös megegyezésnek köszönhetően a most a Janus Pannonius Múzeum épületében látható, ám a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában álló 33 Csontváry kép újabb tíz évig, 2033 végéig a Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumának kiállításán szerepel majd. A szerződés aláírásának apropóját a két múzeum közös kiállítása adta, amivel a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadarra emlékeznek Budapesten és Pécsett. A festőművész műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 13-án a Szépművészeti Galériában nyílik meg, ahol három hónapig lesz látható. Az életművet bemutató kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba. A közös tárlat a baranyai vármegyeszékhelyen szintén három hónapig lesz látogatható.

A Szépművészeti Múzeumban utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, Pécsen pedig a Csontváry Múzeumban látható alkotások először egészül ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. Így együtt lesz látható: az Önarckép, a Magányos Cédrus, a Nagy Tarpatak a Tátrában, a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban.

Amíg a pécsi múzeum Csontváry művei a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően egy Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítást láthatnak a Janus Pannonius Múzeumban. A Szépművészeti gyűjteményében őrzött gazdag anyagból 2014-ben, a mester születésének 150. évfordulóján nyílt tárlat a fővárosban, amely azóta Pekingben és Rómában is bemutatták.

A Csontváry műveket nemsokára elszállítják Pécsről. A képeket daru emeli majd ki, és nagy biztosítás mellett viszik majd a fővárosba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában