Közgyűlés

2023.03.21. 18:00

Több száz tiltakozó után jöhet a büntetőjogi kérdés

A keddi közgyűlésen kiderült, hogy miként kaphat 14,6 millió forintot az a vállalkozó, aki ugyan megnyerte a Magyarürögi-vízfolyás rendezésével kapcsolatos tendert, de gyakorlatban nem végzett munkát a területen, mert a városvezetők politikai okokból leállították a munkát. A lakosság még mindig tiltakozik, a nemzeti oldal szerint károkozás történik.

B. M.

Fotó: Laufer László

A Magyarürögi-vízfolyás rendezése kapcsán több mint egy órán keresztül amiatt folyt a vita, hogy Péterffy Attila pécsi polgármester idején, 2020 márciusában elindított és az év szeptemberében lezárt közbeszerzési eljárás nyertesének hogyan adjanak oda 14,6 millió forintot úgy, hogy az nem is dolgozott a munkán. Az ügyről többször írtunk, mert a helyiek szerint ők csak időközben tudták meg, hogy milyen átalakításra készülnek, és a patak északi felén élők ökológiai szempontok miatt fogalmaztak meg súlyos kritikákat a beruházással kapcsolatban és kezdtek aláírásgyűjtésbe. A baloldal aztán úgy döntött, hogy új projektet valósítanak meg, ezért viszont az előző közbeszerzésen nyertes vállalkozó hoppon maradt.

A cég szerint azonban nekik a már legyártott betonelemek 6,5 milliós értékén felül – ezeket megveszi a város – 14,6 millió forintnyi „bánatpénz” jár. Ezt már egy korábbi közgyűlésen is megpróbálták áttolni a baloldaliak, csakhogy az ügy kapcsán hűtlen, illetve hanyag kezelés bűncselekmények gyanúját is megemlítette több képviselő is.

A baloldali Tiszta Kezek Frakció tagja, Hencsei Zsolt már a korábban is feszegette a témát és mélyebben beleásta magát az ügybe, akinek a kérdésére az is kiderült a keddi közgyűlésen, hogy a vállalkozó át sem vette a munkaterületet, csak a szerződést írták vele alá.

Dr. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint egy vállalkozói szerződés megkötése után történt egy irányváltás az önkormányzat részéről politikai célzattal, nem vis maior okból, nem vállalkozói hibából van szó.

- Polgárjogi kötelemben ilyet nem lehet csinálni, mert akkor teljesítés nélküli kifizetés történik és egy nem teljesült beruházás után 14,6 milliós kárt okoznak. Ha problémájuk volt vele, akkor megtehették volna, hogy módosítják a terveket – mondta a frakcióvezető a baloldali városvezetőknek. Kiemelte: „mindez felvethet büntetőjogi kérdéseket is”.

Az ÖPE-KDNP frakcióvezetője, Kővári János ehhez hozzátette, hogy a korábbi városvezetés idején több mint 100 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások, most pedig egy egyszerű csatornaépítésről beszélünk, ami már évek óta húzódik. Mégis mire olyan büszkék? - kérdezte.

–Professzionális módon végezzük a munkánkat, senki nem kérdezte meg a lakosságot az előző városvezetés idején – fogalmazott Pécs első embere, aki szerint az előző városvezetés hibáját korrigálják és lakossági igényeket komolyan veszik. – Ha bármi is lesz, meg fogjuk találni a felelőst – mondta Péterffy.

A baloldal által emlegetett lakossági egyeztetések kapcsán Kővári János viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy miután állítólag egyeztetett a baloldal a helyiekkel, még mindig rengetegen tiltakoznak a projekt ellen. Ezt erősítette meg Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek Frakció vezetője is, aki magyarürögi lakosként testközelből látta az eseményeket.

Az MSZP-DK-s városirányítók végül elfogadták, hogy a cégnek kifizessék az általa kért pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában