Mindent megígért

2024.03.28. 14:00

Péterffy ígérete: ebből is mi lett?

Péterffy Attila, Gyurcsány Ferenc pécsi jelöltje még a vállalkozók megsegítését, a befektetők letelepítését ígérte a 2019-es kampányában. Ám helyette inkább 16 befektetőt elüldözött, és 16 milliárdos adósságállományt halmozott fel.

Bóka Máté Ciprián

Az előző választás előtt is igyekezett Gyurcsány Ferenc pécsi jelöltje, Péterffy Attila mindent megígérni, hogy megszerezhesse egy szűk baloldali elit számára a pénzügyi uralmat a pécsi városházán. Ezt sikerült is elérnie, hiszen a kasszakulcsokat megkapta, aminek következtében pár év leforgása alatt a több milliárd forintos többlet állami támogatás, a növekvő iparűzési adóbevétel ellenére 16 milliárdosra duzzasztotta fel a város EIB hitelállományát. 

LOFI0571
Csizmadia Péter tollával ír alá Péterffy Attila
Fotó: Löffler Péter

Ez volt Péterffy ötlete

Mindenesetre 2019-ben még azt állította, hogy a helyi vállalkozások megbecsülése érdekében bevezeti a Pécsi Vállalkozói Hűségprogram kedvezménycsomagot, most a város hivatalos honlapján a keresőbe beírva a hűségprogram kifejezést a találatok helyett azonban csak ez az üzenet érkezik: "Sajnáljuk! A keresett tartalom nem található!" 

Ami lett belőle

A témában a propaganda által évekkel ezelőtt közölt – szokás  szerint névtelen szerző által összegründolt – cikken kívül lényegében másra nem is bukkantunk a témában. A cikkben az áll, hogy a hűségprogram kapcsán, „az ipari parkba költöző kis és közepes cégek ugyanazokat az építmény- és telekadó-kedvezményeket kapják, mint a nagyobb vállalatok".  Ettől még persze valahol létezhet a pécsi hűségprogram, csak az elmúlt években a több mint félmilliárdos közpénzt felemésztő propaganda valamiért nem igazán számolt be erről. 

Idecsábítás helyett elüldözés 

A balos választási programban persze az új befektetők idecsábítása is szerepelt, csakhogy a baloldali városvezetés egy olyan befektetőellenes határozatot fogadott el, amellyel éppen elriasztja a befektetőket. Saját bevallásuk szerint is legalább 16 céget küldtek el állítólag azért, mert akkumulátorgyárat akartak építeni. Arról viszont hallgatnak, hogy valóban milyen tanulmányokra, dokumentumokra hivatkozva küldték el a cégeket – ha egyáltalán készültek ilyenek, vagy pedig inkább politikai okból, hasra ütésre történtek ezek. 

Pécs helyett Szeged

Péterffyék igyekeznek azt is tagadni, hogy Pécsre, vagy Pécs környékére érkezhetett volna a Szegedet választó kínai BYD, amely a világ legnagyobb elektromos autókat gyártó vállalata, ám tény, hogy nem itt, hanem az alföldi városban valósul meg az a 2000 milliárdos fejlesztés, ami a teljes helyi gazdaságot magával húzza. Sőt, kiderült az is, hogy a német Rheinmetall is Szegedet választotta, ott építi fel negyedik hazai üzemét. 

Nem tetszett neki a kicsik megsegítése

Meglehetősen pikáns elem az is, hogy a városvezető a programjában még azt írta, hogy „a hosszú távú és stabil gazdasági növekedés kulcsa a pécsi kis- és középvállalkozások növekedése", de aztán már inkább amiatt is tiltakozott, hogy a kormány felére csökkentette az cégeknek az iparűzési adót a pandémia idején. A városvezető azzal érvelt, hogy a kormány azt a kis- és középvállalkozási kört támogatja az önkormányzat kárára, amely döntő többségében nem is tervezi a bezárást. A kormány egyébként Pécsnek teljes kompenzációt fizetett a kiesett adóbevételek miatt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!