Galériákkal

2022.05.22. 19:50

Bajuszkirályt választottak Kiskunfélegyházán

Egy férfi bajusz nélkül nincs rendesen felöltözve – idézték a híres katalán festőművészt, Salvador Dalí-t a bajuszosok a tizenharmadik Kunsági Bajuszfesztiválon vasárnap, Kiskunfélegyházán. A magyar bajusz viseletét népszerűsítő eseményen idén is megválasztották a bajuszkirályt: a fesztivál győztesének Bajsza-Nagy Balázst hirdette ki a zsűri.

Vajda Piroska

Bajsza-Nagy Balázs (középen), az év bajuszkirálya letette az esküt Fotó: Vajda Piroska

A Városalapítók Hete programsorozat keretében rendezte meg a Magyar Bajusz Társaság a Kunsági Bajuszfesztivált, melynek egyik célja, hogy felhívják a figyelmet a magyar bajuszra, amely nem csak önmagában élő hagyomány, hanem egy olyan férfias jelkép, amelyhez nagyon gazdag szokásvilág kapcsolódik. Ez a régi, ősi magyar viselet időben és térben a legkiterjedtebb – fogalmazott a bajuszmustra kezdetén Szilágyi Péter a Magyar Bajusztársaság egyik alapítója.

Elmondta, térben azért, mert mindenhol létezik, ahol magyar emberek élnek. Időben pedig azért, mert 2500 évvel ezelőtt egy paziriki szőnyegen maradt fent az első máig ismert bajuszábrázolás, amelyik egy szkíta lovast mutat be, őt tekintik a legősibb magyar bajuszosnak.

– Voltak ugyan bajusztalanító időszakok a magyar történelemeben, most azonban reneszánszát éli a magyar bajusz. Ez része a kultúránknak, a férfias megjelenésnek. 

Most amikor sokféle módon támadják a nemek természetes identitását, a bajusz egyértelmű jelzése a férfiasságnak

– hangsúlyozta Szilágyi Péter a bajuszfesztiválon.

A bajuszmustrára több mint harminc versenyző nevezett. Az ország számos pontjáról, a határon túlról, sőt volt, aki Amerikából érkezett a megmérettetésre. A magyar származású fiatalember magyarság ismeretet tanul és mint mondta, ehhez szorosan kapcsolódik a bajusz is. A szőrpártiak között volt tanár, matróz, alpolgármester, gazdálkodó, fizikus, riporter, de még hagyományőrző betyár is. Volt, aki 16. századi viseletben állt a zsűri elé, és olyan is, aki huszár egyenruhában. 

Az esemény díszvendége, egyben zsűri tagja volt Ádám Barnabás ezredes, a Honvéd Huszár Díszalegység parancsnoka.

Köszöntőjében elmondta, a huszár alegység a legfiatalabb egysége a 32. Nemzeti Honvéd Díszegységnek. Hangsúlyozta, ha valaki huszár akar lenni, annak bajuszt kell viselnie. Volt olyan versenyző is, aki a családi hagyományt tovább örökítve viselt bajuszt és olyan is, aki szűz bajusszal érkezett, vagyis még soha nem borotválta le az arcszőrzetét. A versenyzők között apa és fia is megmérettet magát.

A bajuszmustrán négy kategóriában – bajusz-szakáll, kifent bajusz, természetes bajusz és magyar bajusz – mérték össze arcszőrzetüket a versenyzők. A kategória győztesei közül választották ki az év bajuszkirályát, aki ezúttal Bajsza-Nagy Balázs lett. A fesztáv bajnoki címet Járomi Zsolt nyerte el 42,5 centiméter fesztávolságú bajuszával. Idén a Petőfi Emlékévhez kapcsolódva, keresték a legpetőfisebb bajuszt viselő férfiakat is. Két Petőfi "hasonmás" Kasztel Antal és Krizsán Elek közül végül Krizsán Elek bajuszát találta a legpetőfisebbnek a zsűri.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában