Galériával

2022.05.26. 19:13

Katasztrófavédelmi kiképzést tartottak a Duna-parton, Kalocsánál

Vízügyi és a katasztrófavédő szakemberek oktattak civileket

Gábor János

Nagy teljesítményű szivattyú üzemeltetését is bemutatták a kiképzésen. Fotó: Gábor János

A város melletti meszesi Duna-parton képeztek ki árvízi védekezésre, illetve belvíz-elhárításra olyan civileket, akik a polgári védelmi szervezet műszaki és kárfelszámoló egységéhez tartoznak. 

A csütörtöki szakkiképzés célja a természeti, civilizációs, vagy más eredetű katasztrófák és veszélyhelyzetek megelőzésére, illetve az elhárítás és a helyreállítás során jelentkező feladatok végrehajtására, továbbá a káros következmények csökkentésére való felkészülés volt – tudtuk meg a hatóságtól.

Mivel Kalocsa egyik legfőbb természetes veszélyforrása a Duna, az egység tagjai az árvízi védekezés különböző módozatait, módszereit ismerhették meg és sajátíthatták el, gyakorlati kiképzés keretében. Az öt helyszínen, párhuzamosan zajló oktatást az ADUVIZIG, illetve a Katasztrófavédelem szakemberei tartották, 

és olyan feladatokat hajtattak végre a több tucatnyi polgári védelmi szolgálatos személlyel, mint a buzgár elleni védekezés, a bordás megtámasztás és a nyúlgát építése, valamint a nagy teljesítményű szivattyú és a mobilgát használata.

Az altalajtörések, vagyis buzgárok káros hatásainak kivédésére kétméteres átmérővel rendelkező ellennyomó medencét, míg a rézsű csuszamlásának megakadályozására úgynevezett bordás megtámasztást kellett építenie a résztvevőknek. A kétféle szerkezethez többszáz homokzsák állt rendelkezésükre: ezeket egytől egyig maguk töltötték fel, majd tanulták meg úgy egymásra rakodni, hogy azzal – egy éles helyzetben – elejét vehessék a komolyabb árvízkároknak. A nyúlgát hasonló célokat szolgál: ugyanúgy tíz folyóméteres hosszúságban, illetve többsoros szélességben és magasságban kellett megépíteniük, mint a bordás szerkezetet.

Műszaki berendezések használatára szintén megtanították a résztvevőket, akik több csoportban sajátították el egy nagy teljesítményű, speciális Honda szivattyú üzemeltetését. A szívó- és nyomótömlőkkel ellátott gép elképesztő erővel, percenként 1.600 literes áteresztő kapacitással képes pumpálni a vizet. Hasonlóan lenyűgöző látványt nyújtott az a két darab mobilgátszakasz is, amit a demonstráció kedvéért ezúttal levegővel pumpáltak fel, de a jelenlévők megtanulták azt is, hogy valódi árvízveszély esetén hogyan kell vízzel feltöltve alkalmazni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában