Galériával

2022.07.03. 12:04

Borról és gasztronómiáról szólt a szombat Soltvadkerten

Nagyon kellemes idő várta mindazokat, akik részt vettek Soltvadkerten a Bor és Gasztronómia Napon szombaton. A helyi Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár rendezte a programsorozatot, amely 15 órakor kezdődött a sváb ételek főzőversenyével.

Barta Zsolt

Közel húsz csapat vett részt a sváb ételek főzőversenyén

Fotó: Barta Zsolt

Mint ismert, a XVIII. században dél-német evangélikus telepesek érkeztek a mai város területére, hogy megalapítsák Soltvadkertet. A lakosság harmada ma is evangélikus hitű, a régi öregek hagyományai azonban elhalványodtak. Ennek felelevenítése érdekében rendezik részben a sváb ételek főzőversenyét. Pájer Ildikó, a kulturális központ igazgatója elmondta, hogy 18 csapat indult a versenyen. Minden társasághoz 10-50 fős baráti társaság tartozik.

A rendezvényen a kicsik sem unatkoztak, mivel számukra interaktív játékkertet alakítottak ki. Délután a színpadon a Lyra Együttes kezdte a műsort, Kifutott a húsleves címmel, majd este a Monokini Rock Band játszott többnyire Bikini számokat. Eközben kézműves sütemények, szörpök, befőttek, sajtok savanyúságok készítői mutatkoztak be a közönségnek.

A főző csapatok között volt Bekő Zsolt csoportja is. A főszakács egy nagyon régi sváb receptet talált az interneten. A történet a XVIII. századra nyúlik vissza, erről az egyik csapattag, ifjabb Káposzta Lajos mesélt. A helyi németek és magyarok evangélikus és református templomait a kalocsai érsek leromboltatta az 1770-es évek végén. Mintegy 100 család, főleg reformátusok Balmazújvárosba vándoroltak.

Bekő Zsolt kérdésünkre elmondta, hogy Káposzta és püré az étel neve. A régi öregek a főtt káposzta mellé krumplipürét adtak, amely mellé kockázott füstölt csülköt tálaltak. Bekő Zsolték ehhez tettek egy kis pácolt húst is, amelyet felfüstöltek, így még kiadósabb volt az étel. A szombat esti fesztivál különböző programokkal folytatódott, a borutcában hét borászat italaiból lehetett kóstolni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!