Galériával

2022.07.04. 11:17

Suhogott a kasza, dőlt a gabona Kerekegyházán

Kézzel aratták a rozsot vasárnap a kerekegyházi hagyományőrzők. A lelkes csapatot még a szikrázó napsütés sem riasztotta el a kemény munkától. A most lekaszált gabonát az augusztusi aratófelvonulás keretében csépelik ki a hagyományőrzők a nézőközönség szeme láttára.

Gulyás Sándor

Heten kaszálták rendre a gabonát. Fotó: Gulyás Sándor

– A ma már hagyományosnak számító kerekegyházi aratófelvonulás ötlete több mint húsz esztendős múltra tekint vissza. A rendezvény keretében cséphadaróval verték ki a gabonaszemeket a kalászból. Néhány éve a fülöpháziak muzeális gépét használjuk. A csépléhez nagyobb mennyiségű gabonára van szükség, ennek kapcsán fogalmazódott meg bennem a a kézi aratás ötlete – mondta el hírportálunk érdeklődésre Orosz Sándor főszervező, aki idén a bandagazda szerepét töltötte be.

Az idei esztendőben ismét összegyűlt a jól összeszokott baráti társaság. A kézi aratást most is az Orosz Sándor tulajdonában lévő területen tartották meg. Hét kaszás vágta a rendet, az asszonyok, a férfiak és a gyermekek a marokszedésben, a kévébe kötésben és a keresztrakásban jeleskedtek.

– A kaszálás titka a lendület, meg a suhintás erejében rejlik. A jó kaszás egész testével kaszál. 

Nem mindegy az sem, hogy hogyan fogjuk a kaszát, úgy kell suhintani, hogy a lehető legkönnyebben dolgozzon a szerszám. A jó munkához nem csak gyakorlott kaszásra, hanem jó szerszámra is szükség van. Mindig a legkönnyebb kaszát kell kiválasztani, és meghallgatni a hangját. Amelyik peng, annak jó az anyaga és a fém edzése – sorolta Orosz Sándor.

A kerekegyházi hagyományőrzők a nyárra még két programot terveznek. A hagyományos arató fesztivál mellett idén is megtartják aratóbemutatójukat. A rendezvény keretében a szántás, a vetés, az aratás és a cséplés közel száz esztendőt felölelő technológiájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

– Az első kerekegyházi aratóbemutatót a tavalyi évben szerveztük meg Boldizsár András barátommal. A lovas és a gépi talajművelést követően a kézi vetés technikáját ismerhette meg a népes közönség, majd a kaszák is előkerültek. 

A gabona zömét a harmincas években használt eszközökkel, majd a ma használatos kombájnnal arattuk le. 

A cséplést hagyományos, traktorral hajtott cséplőgéppel végezték el a Fülöpházi Hagyományőrző Egyesület tagjai. A nagy érdeklődésre való tekintettel az idei aratóbemutató nagyobb szabású lesz, mint a tavalyi – tette hozzá Orosz Sándor.

A hét kaszás és a szorgalmas marokszedők ebédidőre lettek készen a munkával. A kemény munkában megfáradt aratókat finom falatok és hűsítő várta. A szakács ez alkalommal is Meleg Antal volt, akinek ételeit nem csak helybeliek, hanem a környékbeli településeken élők is jól ismerik. A séf ezúttal marhagulyással lepte meg a társaságot. Az étel fő alapanyaga a marhahús, a hagyományos fűszerek, az alapanyagok mellé pedig a sokféle zöldség, hagyma és csipetke tészta került. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!