Galériával

2022.08.09. 16:30

Az új kecskeméti körforgalmat díszíti a Csetres (videóval)

Kovács Ferenc szobrászművész alkotást helyezték ki kedden a kecskeméti kórháznál épült új körforgalomban. A 11 tonnás műalkotást két óra alatt szállították új helyére.

Horváth Péter

Kovács Ferenc szobrászművész a Térplasztika nevű szobrát a kecskemétiek Csetresként emlegetik. Fotó: Horváth Péter

A kecskeméti közgyűlés július 28-i ülésén egyhangúlag döntött idősebb Kovács Ferenc szobrászművész köztéri alkotásának áthelyezéséről, ami kedd óta a kórháznál épült új körforgalmat díszíti. A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Nyíri úti előkertjében állt a művész 1982-ben készült, a kecskemétiek által Csetresként emlegetett Térplasztika nevű szobra, amit a Csabay Géza körút–Akadémia csomóponjának körforgalommá alakítása miatt a munkák megkezdésekor elszállítottak. A több mint három méter magas, egyetlen kőtömbből faragott alkotás hivatalos katalógusában Díszkút megnevezéssel szerepel. A művelet bő két óra hosszat tartott. Fél 11 után megérkezett a daru és egy nyerges vontató a térplasztika átmeneti pihenőhelyére, a kórház Csabay Géza körúti ingyenes parkolójába, ahol a felújítás kezdete óta várta sorsa jobbra fordulását. Miután a daru felhelyezte a kamionra, átszállították végső helyére, a körforgalomba, a munkálatok 14 óra körül értek véget. 

Hajdú László, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. főmérnöke elmondta, hogy a 11 tonnás műalkotás fogadószintjét a körforgalom kivitelezője készítette el. Az áthelyezés egyetlen nehézsége az volt, hogy a jó egy órás művelet idejére lezárják az igen forgalmas csomópontot. A térplasztika saját súlyánál fogva is a helyén maradna, de a biztonság kedvéért kapott egy ragasztó réteget, valamint még a héten utólagosan, az alapjánál körben rögzítőpapucsokat is beépítenek a Városüzemeltetés szakemberei. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában