Gyász

2022.08.09. 18:22

Elhunyt Maszlik István orgoványi festőművész, korábbi polgármester

Kedden elhunyt Maszlik István, orgoványi festőművész, volt orgoványi polgármester.

Horváth Péter

Fotó: Shutterstock.com/illusztráció

Életének 71. évében kedden elhunyt Maszlik István, orgoványi festőművész, aki 2002 és 2012 között Orgovány polgármestere is volt. Maszlik István tavaly ünnepelte festői pályafutásának 35 éves évfordulóját, ennek alkalmából reprezentatív kiállítása nyílt az orgoványi művelődési házban. Első tárlata 1986-ban volt, az elmúlt három és fél évtizedben számos hazai és külföldi kiállításon mutatta be munkáit, és több díjjal, elismeréssel méltatták tehetségét. A tavalyi jubileumi kiállításon dr. Turai Kamil esztéta illette elismerő szavakkal Maszlik István művészetét. Mint fogalmazott, művei könnyen felismerhetők a jellegzetes Maszlik-kézvonásról. Témáiban rendre visszaköszön faluja rejtelmes története, tájai és emberei. Parasztportréiról elmondta, hogy kifejezésre jut bennük az alkotó Mednyánszkyéra hasonlító emberismerete és megható részvét tükröződik bennük, amint nehéz és szép életutak rajzolódnak ki a vásznon. Akkor elhangzott, hogy a Maszlik-életmű régi motívuma a cipő vagy bocskor, ami gyötrelmes, fáradságos élet áhítatát, sőt az elmagányosodást és a megsemmisülés fenyegető közellétét láttatja: a lábbelikből, mint csigaházból, kihalt az élőlény. Az orgoványi tájat pedig Gulácsy szecessziósan megnyerő és tündéri miliőjébe vonta. Az ábrázolt gyökeres fakolosszusai a művész szülőföldhöz kötöttségégének makacs, kitartó és ragaszkodó áhítatát idézik fel.

Az orgoványi tradicionális kultúrát műveiben továbbvivő művész halálának tényét megerősítette Gál Szilvia, Orgovány polgármestere.
 

Felvételünk Maszlik István tavalyi kiállításán készült. Fotó: Horváth Péter/archív-fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában