Statisztika

2022.08.10. 13:50

Megugrottak a bérek Bács-Kiskun megyében

Jelentősen nőtt a reálbér Bács-Kiskunban az év első negyedében. A családi kedvezmények ellenére is kevesebben születettek a térségben, mint korábban. A Központi Statisztika Hivatal (KSH) ezzel kapcsolatban adott ki egy tájékoztatást.

Barta Zsolt

Illusztráció

Fotó: shutterstock.com

Bács-Kiskunban is jelentősen emelkedtek a bérek, akár csak az ország más térségeiben. Az év első negyedében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 22 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ez az összeg bruttó 434 ezer forint, amely nettó 288 ezer forintot jelent. 

Egy érdekes tendencia alakult ki a tavasz folyamán. Az állami szektorban jobban emelkedtek a bérek, mint a magán szektorban. A költségvetési területen dolgozók esetében az átlagbér bruttó 502 ezerre, míg a verseny szektorban bruttó 401 ezerre nőtt. Ennek az oka az lehet, hogy a rendvédelmi dolgozóknál hat havi fegyver pénzt osztott ki a kormány. Ez az egyszeri kifizetés emelte meg az említett átlagos bér összeget. 

Az idei év első három hónapjában Bács-Kiskun megyében kevesebben születtek, de kevesebben is haltak meg, mint az előző év azonos időszakában. Az ebből adódó természetes fogyás a megye népességét 1059 fővel csökkentette. A megyében 1015 gyermek jött világra, és 2074 fő hunyt el. Az élve születések száma 14, a halálozásoké 15 százalékkal kevesebb volt, mint 2021 azonos időszakában. 

A születésszám visszaesésének részben az lehet az egyik valószínűsíthető magyarázata, hogy sok pár a Covid miatt nem vállalt gyermeket. Mint ismert, tavaly év elejétől kezdve lehetett felvenni nagy létszámban a védőoltásokat. Sokan úgy vélhették a fiatal szülni képes hölgyek közül, hogy az életmentő oltások felvétele után egy ideig kivárnak a tervezett terhességgel. Ez lehet az egyik oka annak, hogy kevesebb csecsemő látta meg a napvilágot, mint a korábbi években. 

A halálozás csökkenése is jelentős részben annak köszönhető, hogy idén tavaszra sokan felvették az oltásokat, így a fertőző betegség jelentős részben visszaszorult az országban. Érdekes, hogy az utolsó olyan időszakban, amikor még a Covid-járvány nem befolyásolta a szülőpárok akaratát, akkor – 2020 első negyedében – 1153-an születtek a megyében. Viszont az is igaz, hogy a tavalyi első negyedévben 1181 gyerek született. ( Ekkor még talán nem tartottak a fiatal szülők az oltás esetleges babára gyakorolt hatásától.) 

Idén januártól márciusig 555 pár kötött házasságot, 19 százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. Nem az 555 -ös érték a kevés, az inkább az átlagoshoz közelít. Korábban azért volt jelentős a házasodási kedv, mert a babaváró 10 milliós támogatást csak azok a pároki vehették fel, akik házassági anyakönyvvel rendelkeztek. Akik akarták, azok összeházasodtak, a szociálpolitikai kedvezményhez is hozzájutottak, a házasodási hullám emiatt is csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában