Galériával

2022.08.11. 16:59

Tizennyolc sportoló képviseli Kecskemétet az idei Nemzetközi Gyermek Játékokon

Csütörtökön elutaztak Kecskemét ifjú sportolói az angliai Coventryben megrendezendő Nemzetközi Gyermek Játékokra, amit külsőségei és szellemisége miatt Gyermek Olimpiaként is emlegetnek. A fiatalok a győzelemért, de legalábbis csillogó érmekért indulnak a világversenyen.

Horváth Péter

A sportolók csütörtökön délután, a Messzi István Sportcsarnok elől indultak útnak.

Fotó: Horváth Péter

Két év után ismét megrendezik a Nemzetközi Gyermek Játékokat, melynek idén Kecskemét testvérvárosa, az angliai Coventry ad otthont. A 12-15 éves korosztály számára immár 54. alkalommal megrendezett világversenyen való részvétel a Szervező Bizottság meghívása alapján történik, és a rendező város lehetőséget kap testvérvárosainak meghívására. A hírös város ifjú sportolói először 2005-ben éppen Coventry meghívására vehettek részt a játékokon, Kecskemét azóta 13 téli és nyári eseményen képviseltette magát. 

A játékokon az utóbbi években 40-50 ország mintegy 60-70 városa vett részt alkalmanként. 

A megyeszékhely fiatal sportolói számos aranyérmet és dobogós helyezést szereztek ezeken a nemzetközi versenyeken. Gyermek Olimpiaként is emlegetik a megméretést, mert külsőségeiben és eszmeiségében megegyezik az ötkarikás játékokkal.

Az idei eseményen a várost négy sportágban összesen 18 sportoló képviseli. A sportolók csütörtökön délután, a Messzi István Sportcsarnok elől indultak útnak a csillogó érmekért, edzőik kíséretében. A delegációt dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő, bizottsági elnök vezeti.

Fekete Gábor elmondta, hogy több szempontból is fontos a város számára, hogy kiváló ifjú sportolók képviselik a nemzetközi mezőnyben. Egyrészt Coventry volt az első helyszín, ahol Kecskemét részt vett a versenyen és most ismét az angol településen mérkőznek meg a fiatalok. Másrészt, az ifjak egy világversenyen méretnek meg, melynek nem csak a minél jobb eredmény, de a baráti kapcsolatok kialakítása is célja.

Négy sportágban indulnak a gyerekek, asztaliteniszben, úszásban, atlétikában és labdarúgásban igyekeznek a legjobbak lenni. 

A fiatalokat edzőik jelölték az indulásra. Atlétika sportágban a Kecskeméti Sportiskola – Kecskeméti Atlétika és Rugby Club négy fiatal sportolója, két fiú és két lány utazott el. Két asztaliteniszező, egy fiatal hölgy és egy fiú a Kecskeméti Sportiskola – Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér csapatából, míg labdarúgás sportágban nyolc fiú, a KTE Labdarúgó Akadémia – Kecskeméti Labdarúgó Club színeiben indult, úszásban pedig két fiú és két lány mérkőzik meg a BÁCSVÍZ Kecskeméti Vízmű Sport Club csapatából. Fekete Gábor hangsúlyozta, hogy a sportágakban a győzelem esélyével, de legalábbis az éremszerzés valószínűségével utaznak ki.

Ugyanezen a véleményen van Lovas Zoltán csapatvezető is, aki hangsúlyozta, hogy a játékok során egyre eredményesebben szerepelt Kecskemét, a verseny pedig kemény megméretést jelent az indulóknak. A legeredményesebb tornájuk a 2018-as jeruzsálemi volt, ahol valamennyi csapat aranyérmet szerzett, de sosem jönnek haza érem nélkül a kecskeméti fiatalok. Elmondta, hogy a labdarúgókat az előző sikerek kötelezik, hiszen az utóbbi három részvételt három aranyra váltották, de nagyon jók az asztaliteniszezők is, közöttük a korosztályos magyar bajnokkal. 

Az úszók között korosztályos magyar ezüstérmes is szerepel és az atlétáktól is jó eredményt várnak. 

Azt is elmondta, hogy a Nemzetközi Gyermekjátékok Szervezete nyomon követi az ott szereplők későbbi sportolói pályafutását, és számosan közülük olimpikonokká váltak. Csakúgy, mint a Kecskemétről indult Madarász Dóra, aki a Bangkokban megrendezett Nemzetközi Gyermek Játékokon szerzett bronzérmet, felnőttként pedig a tokiói olimpián képviselte hazánkat csapatban és egyéniben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában