Galériával

2022.08.16. 15:23

Jubileumi koncertet adott a Lyra Együttes Halason

A halasi Városháza díszudvarában adott jubileumi koncertet a hétvégén a 45 éves Lyra Együttes. A jelenlegi zenészek mellett a korábbi tagok is színpadra léptek.

Pozsgai Ákos

Az ország minden táján ismerik már az együttest.

Fotó: Pozsgai Ákos

Azzal a céllal alakult meg az együttes 1976-ban, hogy a városba látogató költők közönségtalálkozóin zenés-irodalmi műsorokban vegyen részt. A kezdetek után egyre nagyobb lett az együttes repertoárja fellépéseik száma pedig egyre gyakoribbá vált. Nemcsak Bács-Kiskun megyében, hanem az ország különböző művelődési intézményeiben, táborokban, klubokban, iskolákban, óvodákban, szabadtéri rendezvényeken léptek fel. 1980 és 2017 között számos külföldi szereplésre is meghívták a zenekart.

A Lyra mára eggyé vált a halasi kultúrával, de nemcsak helyben, hanem a megszámlálhatatlan rádiós és televíziós szereplésnek köszönhetően a város határain túl, országosan is ismertté váltak. 

Felvételeiket időről időre műsorra tűzi a közszolgálati rádió is és számos hanghordozón is megjelentek előadásaik. 

A Lyra 1994-től három tagú együttesként működik, de gyakran lépnek fel a korábbi tagok alkalomszerűen és új tehetségeknek is adnak lehetőséget a koncertjeiken. A Lyra együttes működését Kiskunhalas város Képviselő-testülete 1997-ben Pro Urbe díjjal jutalmazta.

Az együttes alapítói: Csorvási Zoltán, Sutyinszki János és Vladár Éva. A Lyra együttesben sokan megfordultak az elmúlt négy és fél évtized alatt, az alapító Csorvási Zoltán azonban mindig biztos pontja volt a zenekarnak, aki ma is szervezi az együttes életét, rajta kívül a zenekar tagja Sebők Judit és Kovács Sándor és Borsódy László és Vladár Károly. A hétvégi koncerten a korábbi tagok közül Csorvási Kata, Farkas Márta, Rémán Éva, Sipos-Szabó Éva és Vajda Ilona. Az est díszvendége volt Gál Gabriella, kiskunhalasi származású operaénekes, Szűcs Lili, Jeszenky Zoltán, valamint Mándity László vezetésével a Kiskun Táncegyüttes tagjai. 

A koncerten egy külön blokkban megemlékeztek a Lyra Együttes fiatalon elhunyt tagjáról Nagy Zoltánról, valamint a zenekar korábbi állandó közreműködőjéről, Hatvani Zoltán halasi előadóművészről is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!