Országos Meteorológiai Szolgálat

2022.08.19. 14:07

Másodfokú riasztást adtak ki Bács-Kiskun megyére zivatarok kialakulása miatt

Hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani Bács-Kiskun megyében. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is!

Baon.hu

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Pénteken egy hullámzó hidegfront éri el térségünket. A front előtt és a fronton délutántól – jelentős bizonytalanság mellett – a Dunántúlon és a középső országrészben szórványosan már megjelennek zivatarok, heves zivatarok. A zivatarokhoz lokálisan károkozó szélroham (~ 90-120 kilométer/óra, egy-egy helyen ennél erősebb lökés sem kizárt), illetve jégeső (ált. 2-4 centiméter, néhol akár > 5 centiméter jégátmérő), esetleg felhőszakadás (>30 milliméter) is társulhat. Ezt követően, este a hidegfront érkeztével a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így a fent említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső sávjában már kiterjedten is előfordulhatnak. A pénteki heves zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság, az időjárási helyzet függvényében a piros riasztási fokozat kiadása sem zárható ki – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az éjszaka második felétől egyre inkább a felhőszakadás (ált. 30-50 milliméter, néhol > 50 mm) lehet a fő veszélyforrás.

Szombat napközben több hullámban, több helyen várhatóak zivatarok legkisebb eséllyel az északkeleti megyékben. A zivatarokat a felhőszakadás (ált. 30-50 milliméter, néhol > 50 milliméter) mellett helyenként viharos szél (60-80 kilométer/óra) és jégeső (ált. 1-3 centiméter) kísérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában