Galériával

2022.09.28. 13:55

Aranydiplomásokat köszöntöttek Kecskeméten

A Budapesti Kertészeti Egyetem Kecskeméti Kertészeti Főiskola Karán 1972-ben végzett hallgatók vehették át díszokleveleiket szerdán a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának ünnepségén. Fél évszázada a képzés a megyeszékhely mellett, a kiskunhalasi kihelyezett tagozaton is zajlott.

Tapodi Kálmán

Fülöp Tamás, az egyetem rektora adta át az aranydiplomákat.

Fotó: Tapodi Kálmán

Az aranydiplomájuk átvételére gyülekező egykori hallgatók jó kedélyűen idézték az együtt töltött diákéveket, és még az sem rontott a hangulaton, amikor egy féltve őrzött tablókép üveglapja egy véletlen mozdulattól eltört az ünnepség alatt. A negyvenhárom végzőst és tanáraikat megörökítő tablót Törőcsik Zoltán hozta magával Szentesről, aki egykoron együtt végzett itt feleségével, Seprenyi Ilonával. – Mi azóta is együtt vagyunk és örülünk, hogy most itt lehetünk – mondta mosolyogva Törőcsik Zoltán.

Az egybegyűlteket köszöntötte Brindza Attila oktatási és képzési igazgató, valamint Palkovics András dékán, aki örömmel nyugtázta, hogy ennyien eljöttek a díszoklevelek átadójára.

– Az intézmény és a kar vezetése elérzékenyülve áll a tisztes kort megélt egykori diákok előtt, hiszen önök élő tanúságtevői a kecskeméti felsőoktatás, a kertészeti képzés nagyszerű hagyományainak, és hosszú távú eredményeinek

 – fogalmazott Fülöp Tamás, az egyetem rektora, aki szólt a jelenről is. Kiemelte: az idei tanévben ismét közel ezer elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a kecskeméti egyetemen, és közel százan a kertészeti és vidékfejlesztési karon.

– Ez az újabb évfolyam az a kapocs, ami önöket, a fél évszázaddal ezelőtt végzett hallgatókat az idén elsőéves és idén friss diplomás jelenlegi hallgatóinkkal összeköti. Ez az a felelősség, ami az egyetem, a kar munkáját áthatja, amikor a jelenkor kihívásaival küzdenek, és az egyetem jövőjét igyekeznek építeni – hangsúlyozta Fülöp Tamás, aki a Petőfi Népe ötven évvel ezelőtti tudósítását is idézte a főiskolai karra megérkező „gólyákról” . A korabeli cikkből kiderül, hogy az „új épületet előreláthatólag október közepén veszik a tanszékek. A tanítás négy kényelmes, hatvan személyes előadóteremben folyik majd. Jelentősen javulnak a laboratóriumi munka feltételei. Új, jól felszerelt helyiségekben végezhetik a hallgatók a kémiai talajtani, növényélettani és borászati kísérleteket. Berendeznek egy audiovizuális nyelvi és egy számítástechnikai laboratóriumot is.”

– A kertészeti- és agrárpálya sohasem volt könnyű szakma, hiszen a földdel, a növényekkel, az állatokkal bánni, azokat gondozni nagy szakmai felkészültséget igénylő, kemény fizikai munka napjainkban is. Mégis azt kell mondanunk, hogy az emberiség jövője, boldogulása, megélhetése szempontjából a mezőgazdasági tevékenység a szakmák szakmája, amely nélkül elképzelhetetlen az egészséges, kiegyensúlyozott, változatos és boldog élet – sorolta a rektor, aki szerint most azon kell dolgozniuk, hogy minél több fiatal válassza ezt a pályát, mert a nemzetnek manapság is nagy szüksége van a jól képzett mezőgazdasági szakemberekre.

Halason már 110 éve folytatnak mezőgazdasági képzést

A diplomájukat Kecskeméten megszerző egykori hallgatók közül Szécsényi Gyuláné mondott köszönetet az egyetem vezetőinek, hogy megszervezték az aranydiploma átadót. Gyenizse László a hajdanán 38 fős, kiskunhalasi tagozaton végzett növénytermesztési üzemmérnökök nevében szólt, megköszönve egykori tanáriaknak az életre szóló szakmai tapasztalatokat. Mint elmondta: az eredetileg is mezőgazdasági képzést folytató halasi alma mater, immár a 110. tanévét kezdte meg szeptemberben, amelynek történetében kiemelkedő helyet foglal el az 1970-1973 között működő főiskolai képzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában