Galériával

2022.09.30. 13:30

A megyehatárig felújították a Kömpöc és Kiskunmajsa közötti útszakaszt

A csengelei mazsorettek és fúvósok látványos műsora, a kömpöci Süli Mendi éneke, valamint a majsai diáklány Balázs Vilma előadása tették még ünnepélyesebbé azt a csütörtöki útavatót, amit a Kömpöc és Kiskunmajsa közötti útszakasz elkészülte alkalmából tartottak. Az M5-ös autópályához is kapcsolódó, mintegy 14 km-es utat egészen a megyehatárig felújították.

Tapodi Kálmán

Az útfelújítással régi vágya teljesült az ott élőknek

Fotó: Tapodi Kálmán

Még az időjárás is köszöntötte az örömünnepre gyülekezőket, hiszen egy szivárvány jelent meg az útavató helyszínéül szolgáló József Attila Művelődési Ház fölött az égbolton. Az útfelújítással régi vágya teljesült az ott élőknek és az arra közlekedőknek, akik már hetek óta jó úton járhatnak. 

Patkós Zsolt, Kiskunmajsa polgármestere is hangsúlyozta köszöntőjében, hogy nagyon fontos ez az út, melynek megvalósításában sokan működtek együtt. A városvezető reményét fejezte ki, hogy hamarosan újabb két utat adhatnak át a kistérségben és megújulhat majd az a két útszakasz – a Kiskunmajsa és Csólyospálos, valamint a Tázlár és Majsa közötti rész –, amelyek építését egyelőre felfüggesztették.

A két települést összekötő út történetét is felidézte Tisoczki László, a házigazda település polgármestere. Mint elhangzott: a krónikákban először 1896-ban írtak a Kiskunmajsát Kistelekkel összekötő földes útról, amiből 1936-ban lett 4 méter széles makadám út. 

Az 1960-as évek közepén kapott először aszfaltborítást az útszakasz, amit az 1970-es években szélesítettek 6 méteresre.

A kor színvonalának megfelelően készült el az út, de idővel a megnövekedett forgalom – ami 2006-tól még jobban felerősödött, amikor az M5-ös autópálya elérte Röszkét –, és az egyre nagyobb járművek terhelése miatt, romlott a burkolat minősége. – Nagyon jó minőségben készült el az út, amelyen a kérésünkre forgalomlassító szigetet is kiépítettek a kisteleki szakasznál, hiszen ott van az iskolánk és a gyerekeinkre vigyázni kell – mondta Kömpöc polgármestere, aki szintén köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették és megvalósították ezt a beruházást.

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője beszédében kitért a háborúkkal és nehézségekkel sújtott jelenlegi helyzetre, amelyek tovább erősítik a bizonytalanságot. Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta:  csak a magunk erejében bízhatunk itt a Kárpát-medencében. – Mindehhez az erőforrás lehet az elmúlt évtizedek küzdelme, szüleink, nagyszüleink áldozatkészsége is – fogalmazott Lezsák Sándor, aki úgy vélekedett, hogy összefogással a legnagyobb drámákból is győztesen lehet kikerülni. A képviselő reményét fejezte, hogy a következő esztendőben is elkészülhetnek majd hasonlóan jó minőségű utak. Útravalóul pedig Tamási Áron gondolatával zárta beszédét:„A madárnak (...) szárnya van s szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége.”

A felújított útszakaszt Gál József plébános áldotta meg, majd következhetett a környék polgármestereinek hordógurítása, valamint a mazsorettek és a fúvószenekar masírozása az új aszfalton.

Az alsóbbrendű utak felújítása is megkezdődött

– A közlekedési hálózatok megfelelő műszaki állapota fontos a magyar emberek, a hazai vállalkozások és az egész gazdaság számára. A közutakon a 2010 előtt felhalmozott karbantartási lemaradás ledolgozása mindmáig rengeteg feladatot jelent. A kormány több programban, jelentős részben hazai forrásból támogatja a fokozatos előrehaladást. Az elmúlt évtizedben több mint 6 ezer km útszakaszt tettünk rendbe, az elvégzett beruházások összértéke 455 milliárd forint volt – sorolta Mosóczi László, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszteri tanácsadója, aki hozzátette: múlt évben az alsóbbrendű utak felújítása is megkezdődött. A közlekedéspolitikáért felelős korábbi államtitkár kiemelte, hogy a majsai kistérség sem maradt ki a fejlesztésekből, mert tavaly adták át a Móricgát és Jászszentlászló közötti utat, hamarosan elkészül a Szank és Kiskunmajsa közötti út teljes felújítása, és Majsa belterületétől egészen Kígyós-Gárgyánig megújul a közel 16 km-es útszakasz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában