Motoros túrák

2022.10.01. 06:50

Nem mindennapi hobbi: kismotorjával járja be Európát a kunszentmiklósi Könnyű Attila

Könnyű Attilának nem mindennapi hobbija van, hiszen hatvanéves Simson motorjával sok száz kilométeres túrákat tesz meg. Legutóbb a Kunszentmiklóstól 800 kilométerre lévő németországi Kürbitzig gurult el 50 köbcentis járművével.

Gulyás Sándor

Könnyű Attila tíz országban járt kismotorjával és, összesen 12000 kilométert tette meg.

Fotó: Beküldött fotó

Könnyű Attilát gyermekként a kerékpározás érdekelte, tizennyolc évesen szerezte meg a jogosítványt és évtizedekig autóval közlekedett. A motorra tizenkét éve pattant először, azóta le sem lehet robbantani a nyeregből.

– Internetezés közben akadtam rá egy oldalra, ahol néhány jó állapotú Simson SR2-es motorra bukkantam. Nagyon meglepett, hogy ilyen járművek még fellelhetőek. Gyermekkorom emlékeiben kutatva felrémlett nagyapám, aki a hatvanas évek elejétől kezdve, több mint két évtizeden át rótta kismotorjával Kunszentmiklós útjait. Ekkor határoztam el, hogy vásárolok magamnak egy ilyen motort. Műszaki ember vagyok, így nem jelentett gondot a felújítás. Járműparkom rövidesen két újabb darabbal gazdagodott. Szerzeményeimet elkezdtem csinosítgatni, közben kellően kitanultam a kismotor szerelés csínját-bínját. A legjobban sikerült darab lett a későbbi túramotorom – idézte fel a kezdeteket Könnyű Attila.

A kunszentmiklósi motoros régi barátjától kapott kedvet ahhoz, hogy hosszú távon is kipróbálja Simson-ját. Első túrájára, a németországi Kürbitzibe 2015-ben indult el.

– Kisebb túrákkal kezdtem, míg végül belevágtam az oda-vissza 1600 kilométer hosszú útba. 

Hónapokkal korábban tanulmányoztam a lehetséges útvonalakat, ügyeltem arra, hogy elkerüljem a nagyobb emelkedőket, mert a kismotor teljesítménye igencsak behatárolt, főleg, hogy jócskán meg is volt terhelve a legszükségesebb felszerelésekkel. Hatalmas élményt jelentett számomra az út és a motoros márkatársakkal való találkozás. A sikeren felbuzdulva határoztam el, hogy visszatérek, 2019-ig minden esztendőben megcsináltam egy nagy külföldi túrát. Egy csúnya közúti baleset, majd a koronavírus-járvány miatt két találkozó kimaradt, így az idén tudtam három év után újból kijutni Kürbitzbe. Időközben jártam Csehországban és Olaszországban is.  A külföldi túráimon tíz országban jártam, az összes távolság 12000 kilométer, ebből a leghosszabb táv 2700 kilométer volt  Monacóba – sorolta a motoros.

Könnyű Attila idén sem hagyta ki németországi túráját. Az odavezető utat két és fél nap alatt tette meg. Szokásához hűen az első napon belehúzott és 370 kilométert motorozott le.

– Utam Ausztrián és Csehországon át vezetett Németországba. Átlagsebességem 36 kilométer/óra volt. Veterán járművem ezúttal is kiválóan teljesített, annak ellenére, hogy esőből nem volt hiány. Járgányom a nyakunkba ömlő víz miatt csak egyszer rakoncátlankodott. Gyertyát kellett benne cserélni, mert beázott. 

Komolyabb műszaki problémától amúgy sem kellett soha tartanom, mert ezek a masinák strapabíróak és megbízhatóak, az útra pedig magam készítem fel veterán járművemet. 

A nagy út után most is kijár neki a javítás, a henger, a dugattyú csere megvolt, a főtengelyből kell újat beszereznem – tette hozzá Könnyű Attila.

A kunszentmiklósi motoros álma, hogy Simsonjával eljusson az Északi tengerig. Az észtországi Tallinig oda-vissza háromezerötszáz kilométert kell majd megtennie, de ez még várat magára.

Könnyű Attilának hat hosszú túrája alatt egyetlen negatív tapasztalata sem volt. A külföldi sofőrök mindig udvariasak és előzékenyek voltak az 50 köbcentiméretes veterán jármű vezetőjével szemben. Az emberek jól fogadták, gratuláltak, és sok sikert kívántak neki. A legnagyobb élménynek a motoros márkatársakkal való találkozás bizonyult, akik elismeréssel adóztak a legtávolabbról érkező Simsonos teljesítményének. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!