Galériával

2022.10.03. 11:31

Öregdiákok találkoztak Kunszentmiklóson

A jubiláló osztályok központi összejövetelét tartotta meg szombaton a Kunszentmiklósi Gimnázium Öregdiákjainak Társasága a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskolával és a Kunszentmiklósi Református Egyházközséggel karöltve. A rendezvényen a „öt éves” jubiláló osztályok vettek részt.

Gulyás Sándor

A hetvenöt éve végzett öregdiákok balról: Szombati Zsigmond, Burián Éva és Balogh Sándor.

Fotó: Gulyás Sándor

A szombati díszünnepségnek a gimnázium épülete adott helyet. A rendezvényt Szolnoki Attila, az intézmény igazgatója nyitotta meg, a fenntartó nevében Kiss Tamás, az egyházközség beosztott lelkipásztora köszöntötte az egybegyűlteket. Az elmúlt időszak eseményeiről dr. Ambrus-Ranga Júlia, a Kunszentmiklósi Gimnázium Öregdiákjainak Társasága elnöke számolt be.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél inkább elősegítsük a volt tanulók kapcsolatát az iskolával. Hozzájáruljunk a közösségi programok szervezéséhez, segítsünk az információáramlásban – emelte ki beszédében dr. Ambrus-Ranga Júlia, aki egyben bejelentette, hogy az intézményben érettségizettek száma a közelmúltban átlépte az ötezer főt.

Az öregdiákok társasága 2016 októberében alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja az Alma Materben érettségizetteket. A központi osztálytalálkozókat májusban és októberben tartják. Évente szerveznek szakmai rendezvényeket, két éve a sport kapta a főszerepet, tavaly az irodalom és a művészetek, idén pedig az oktatás.

– A társaság megalakításakor három célt tűztünk magunk elé, ami az információs rendszer kibővítésére, megfelelő programok szervezésére, valamint a szükséges anyagi fedezet előteremtésére irányult. Programjaink megszervezésében a közérdeklődésre tartó témákat részesítjük előnyben, melyek a mostani és az egykori diákság elképzeléseit szolgálják – mondta el hírportálunknak dr. Zakar András professzor, a társaság korábbi elnöke.

A hagyományoknak megfelelően a díszünnepség keretében elismeréseket és kitüntetéseket vehettek át az intézmény egykori és a mostani tanárai, diákjai. A gimnázium 1989-ben alapította a „Pro Schola” Díjat azon öregdiákjainak, akik éveken át tartó, önzetlen és áldozatos munkájukkal hozzájárultak az Alma Mater épüléséhez. A kitüntető címet idén a 2002-ben érettségizett öregdiák, Tihany Viktor, a magyar televízió műsorvezetője, sportriportere, a sportért felelős államtitkár kommunikációs igazgatója kapta meg. A társaság „Dicsérő Oklevelet” adományozott Szigeti Judit tanárnőnek. A „Mózes Albert Emlékérmet” Kovács Etele 1959-ben érettségizett és Ónodi Szabolcs 1962-ben érettségizett Pro Schola-díjas diáktárs vehette át. „Legtöbbet Javított” díjat adományozott a társaság a 2022-ben érettségizett Csécs Kitti Zsanettnek, aki 0,93 értékkel javította átlagát a gimnáziumi tanulmányai folyamán.

Az öregdiák találkozón három „75 éves jubiláns” is részt vett, akik ma már a kilencvennegyedik évüket tapossák.  Balogh Sándor az érettségi után szülővárosában általános iskolai, majd gimnáziumi tanárként oktatott, nevelte a fiatalok sokaságát. Külföldre 1969-ben került. Dániában, Svédországban, Németországban 1991-ig tanított. A hazatelepülést követően a rászorulókat, főként az elesett és segítséget igénylő gyermekeket igyekezett támogatni. A tevékenységét a székelyföldön Dálnok község díszpolgári címmel, itthon pedig Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el. Burián Éva az ötvenes évek végétől Budapesten él, nyugdíjazásáig mérlegképes könyvelőként dolgozott. Gyakran látogatott haza a szülővárosába, Kunszentmiklósra. Fia, Rátkai János közismert sportoló (egykori olimpikon és többszörös világbajnok kajakozó), aki jelenleg mesteredzőként tevékenykedik. Szombati Zsigmond köztiszteletben álló szülész-nőgyógyász főorvos Miskolcon. Áldozatos munkáját számos kitüntetéssel ismerték el. Felmenői tősgyökeres „miklósiak”, kiterjedt rokonsága él ma is a városban.

A rendezvényt Mizsei Molli, a gimnázium 11. A osztályos tanulójának ének előadása színesítette. A jubiláló osztályok az ünnepséget követően tartották meg a szokásos osztálytalálkozóikat a termekben. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában