Zöld olvasóközösség

2022.11.30. 16:06

A környezetvédelem és az írói mesterség került a kecskeméti workshop fókuszába

Az Első magyar zöld olvasóközösség program részeként a Kocsisba járó diákok izgalmas élményekkel gazdagodtak a környezetvédelmi workshopon. A klímaváltozás problémáját bemutató Holnapelőtt című kalandos sci-fi regény írójával, Kapa Miklóssal találkoztak. A környezetvédelem problémáin túl az írói mesterségről is faggatták az írót.

Sebestyén Hajnalka

Kapa Mátyás előadásán nagyon aktívak voltak a fiatalok, a végén dedikálta a könyveket

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Déli Agrárképzési Szakképzési Centrum Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikuma csatlakozott az Első magyar zöld olvasóközösség programhoz, melyet a Zöld Követ Egyesület hívott életre.

Civil szervezetként az egyesület kiemelten fontosnak tekinti, hogy hazánkban is széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés veszélyeire és következményeire. Célja, a természeti és környezeti értékek megismertetése, a felnövekvő generáció edukálása, programok szervezése, a környezettudatos magatartás kialakítása és jelentőségének ismertetése. Fontosnak tartják felhívni a figyelmet, hogy mindenki tegyen közvetlen környezetéért, és lépjünk fel együtt Földünk megóvásáért.

Ennek szellemében indította útjára a 2022–2023-as tanévben a fiatalabb korosztályt, a szülőket és a pedagógusokat megcélozva az Első magyar zöld olvasóközösséget. Kecskemétről a Kocsis technikum is csatlakozott, hiszen a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés az iskola számára is kiemelten fontos, a mindennapos oktatás része.

Dr. Kapa Mátyás, az ELTE oktatója, a Historycum Kiadó tulajdonosa, a Magyar Történelmi Regényírók Egyesületének elnöke 2021-ben Holnapelőtt címmel írt egy ifjúsági regényt, egy kalandos sci-fit, ahol a történet középpontjában a klímaváltozás problémája áll. Erre a regényre épülve hozta létre az egyesület az Első magyar zöld olvasóközösséget.

A napokban Kapa Mátyás, a Holnapelőtt című ifjúsági regény szerzője és Tóth Krisztina, a program mentora járt a Kocsis technikumban. Workshopot tartottak a programban résztvevő két környezetvédelem szakos osztály, a 9. a és a 12. a számára.

Az eseményen Kapa Mátyás az írói mesterségről, a Holnapelőtt című regény születéséről mesélt. A tanulókat nagyon érdekelte, hogyan dolgozik egy író. Meglepően aktívak voltak a fiatalok, sokat kérdeztek. A találkozó második részében drámapedagógiai módszerekkel dolgozták fel a regény néhány izgalmas részét, például új, másfajta befejezést is próbáltak kitalálni. A legaktívabb diákok a találkozó végén Kapa Mátyás legújabb könyvének, a Budai krónika dedikált példányát kaptak ajándékba.

A programban a Kocsis technikum környezetvédelmi munkaközössége, az informatikatanárok, az iskolai könyvtár mind együtt foglalkozik a résztvevő tanulókkal. A projektnek nincs vége, a tanulók videóüzenetekben fogalmazzák meg, hogy mit is gondolnak a hatékony környezetvédelemről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában