Kecskemét

2022.12.06. 20:07

Fekvenyomó bajnokságot rendezett a honvédség a Gáspárban – galériával, videóval

Második alkalommal rendezte meg a középiskolásoknak szóló Mikulás Kupa Fekvenyomó Bajnokságot a kecskeméti 13. Hadkiegészítő Toborzó Iroda és a Kecskeméti Szakképzési Centrum a Gáspár András Technikum tornacsarnokában.

Horváth Péter

Az ország több településéről is érkeztek a megmérettetésre.

Fotó: Bús Csaba

A tavalyi első megméretésen még a szakképzési centrum diákjai indulhattak, ám akkora sikere volt a rendezvénynek, hogy országossá nőtt a rendezvény. Mintegy 60 fiatal nevezett a középiskolás kategóriában, egyebek mellett Kecskemét, Budapest, Cegléd, Nagykőrös és Kiskunhalas középiskoláiból, és 10 nevező volt a tanár és kísérő kategóriában.

– Idén a kadétokat szerettük volna megcélozni a versenykiírással, de olyan népszerű volt a tavalyi bajnokság, hogy mindenki felé nyitottunk. A verseny fő célja a honvédelmi nevelés népszerűsítése, emellett felhívjuk a figyelmet az egészséges, sportos életmód fontosságára, természetesen nemcsak fiatal korban. Az is fontos, hogy a diákok jól érezzék magukat, találkozzanak a kadétok a civil középiskolásokkal és barátságok szülessenek – fogalmazott Gáldonyi Sándor őrnagy, irodavezető és az esemény lelkes, egyben lelkesítő kommentátora.

Az ifjú erőművészek hét kategóriában mérkőztek meg egymással, a csoportokat életkor és testsúly alapján osztották fel a szervezők.

A versenyen nem feltétlenül az nyert, aki a legnagyobb súlyt mozgatta meg – de persze különdíjjal elismerték a teljesítményt –, hanem a végső eredményt a testsúly és az emelt súly arányszáma adja.

A versenybíra szerepét ismét az iroda munkatársa, Mosonyi Viktor hadnagy vállalta, aki maga is jelentős sikereket könyvelhet el fekvenyomásban országos szinten.

Gáldonyi őrnagy kiemelte: a sportesemény növekvő rangját mutatja, hogy számos szponzor jelentkezett, akik étellel, sportitallal és táplálékkiegészítővel támogatták a versenyt. Külön kiemelte a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség nagylelkű támogatását, a szervezet anyagilag is hozzájárult a lebonyolításhoz, valamint több díjat biztosított. 

Ugyancsak a sportesemény presztízsét jelzi, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Sportszövetség képviselői is ellátogattak a megméretésre, és ígéretet tettek arra, hogy még szélesebb körben népszerűsítik a megméretést, az ország összes középiskolájának ajánlva a részvételt. 

Az eseményen részt vett Nagy Péter magyar bajnok súlyemelő is, ő adta be a súlyt az ifjaknak.

A kategóriák első három helyezettje gravírozott trófeát kapott és minden résztvevőnek érmet akasztottak a nyakába.

A legjobb kadét Bogdán Dániel lett, legjobb eredmény Györgyi Adriánnál született, aki 62,7 kilót testsúllyal 132,5 kilót nyomott ki fekve.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában