Beruházás

2022.12.08. 06:50

Már készül az új út Helvécia és Kecskemét között

Helvécia történelme újabb fontos mérföldkővel gazdagodhat. Régi vágya teljesülhet az ott élők: jövő nyárra elkészülhet a Kiskőrösi út teljes szakaszának szilárd burkolattal való ellátása, így Kecskemét sokkal rövidebb úton, gyorsabban elérhetővé válik. Az útépítés megkezdődött.

Sebestyén Hajnalka

A Kiskőrösi út mintegy ötkilométeres szakaszát aszfaltozzák le

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A nagyközség látványos fejlődése évek óta tart, mellyel párhuzamosan a lakosság száma is emelkedik, már több mint ötezren élnek a településen. A beruházások sora most egy nagyvolumenű útfejlesztéssel bővült. A részletekről Balogh Károly polgármester számolt be.

– Önkormányzatunk kiemelten kezeli az új utak építését. Novemberben végre megkezdődhetett a település életének egyik legnagyobb útépítési beruházása. Helvécia és Kecskemét közötti Kiskőrösi utat végig leaszfaltozzuk, így a megyeszékhely sokkal rövidebb úton válik elérhetővé a jövőben. 

Egy része már egy korábbi pályázat támogatásával elkészült, a hiányzó mintegy öt kilométeres szakasz most kap majd szilárd burkolatot. 

A Vidékfejlesztési Program keretében 336 millió forintot nyertünk el, ehhez teszünk hozzá öt százalék önerőt. A munkálatok várhatóan jövő nyárra fejeződnek be. A fejlesztés érinti még a rácsatlakozó Köcsög csárda útját és a Jusztin dűlő 800 méteres szakaszát. A kivitelezést a Gömöri Kft. és a Stravia Kft. végzi – részletezte a polgármester.

Ez az útépítés jelenleg is zajlik, a közelmúltban azonban több kisebb utat is fejlesztettek. A Magyar Falu Program keretében hét utca, illetve útszakasz útalapja készült el: Helvécia 022/308 hrsz-ú úton, Etel közben, Hetes soron, Király úton, Lővi dűlő II.-n, Papp Sándor téren, Tamási Áron utca még földes szakaszán. 

– További útépítési terveink is vannak, a most épülő Kiskőrösi utat és a kecskeméti régi Halasi utat összekötő 800 méteres földes dülőt, az 54-es főútra menő 1,5 kilométer hosszú Alsótelepi dűlőt is leburkolnánk, valamint Orgovány irányába is tovább aszfaltoznánk 1,2 kilométer hosszan. Ezekre is pályázatot szeretnének benyújtani – tette hozzá Balogh Károly.

Az útépítések mellett más önkormányzati beruházások is megvalósultak. A Feketeerdői Általános Iskolát két fejlesztés is érinti. A tetőszerkezetének felújítása már befejeződött, míg a sportcsarnokának energetikai felújítása – pályázati támogatással – folyamatban van. A Wéber Ede iskolába három interaktív táblát vásároltak önerőből. Jövőre pedig pályázati támogatásból sportcsarnokkal és négy új tanteremmel bővítenék az intézményt.

Energetikailag korszerűsítettek két önkormányzati intézményt pályázati támogatással: a művelődési házat és a Tábor utcai orvosi rendelőt. Két pályázati támogatásból építették fel a Napvirág Óvoda új tornatermét, illetve a meglévő nyitott folyosót zárttá tették. 

– Az intézményeink kapcsán három nagy tervünk van a közeljövőt tekintve. Önerőből bővítjük egy előtetővel a ravatalozó épületét, ennek építése már megkezdődött a napokban. Jövőre – pályázati támogatásban bízva – a polgármesteri hivatalt bővítenénk többcélú tanácskozó teremmel és az ehhez szükséges kiszolgáló helyiségekkel. Ha nem nyerünk támogatást, akkor önerőből valósítjuk meg. Végül a művelődési ház szomszédságába egy telepes házat építenénk, ahol bemutatnánk történelmi értékeinket, hagyományainkat – mondta végül a nagyközség első embere. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában