Ajánló

2022.12.09. 09:37

Ünnepi programokkal várják a kecskemétieket hétvégén

Kecskeméten ezen a hétvégén is több program segít ráhangolódni az ünnepekre, emellett azonban segíthetünk, adományozhatunk is a rászorulóknak. Bárki megtapasztalhatja, mennyire jó érzés, ha adhat valakinek.

Sebestyén Hajnalka

Illusztráció

Fotó: Laura Battiato/Shutterstock

Rögtön az elején egy jótékonysági programot ajánlunk. Ma 16 órakor kezdődik a Mélyrepülés Antológia könyvbemutatója a Katona József Könyvtárban, melyben külön szerkesztett formában tették közzé a Mélymerülés Utcalap eddigi számaiban publikált alkotók egy-egy művét. A közel száz nyomtatott belső oldalon – a műfordítókkal együtt – 86 szerző szerepel. Köszöntőt mond Kriston-Vízi József főszerkesztő, a kötetet bemutatja Kriskó János főiskolai docens. Mélymerült szövegek hallhatók Váry Károly színművész előadásában, majd megszólalnak a szerkesztők, A Fehér Vera, Libor Zoltán, Ulrich Gábor. A műsorban közreműködik Sipos Gábor Gergő és Szabó Mátyás. A bevételből tíz rászoruló családot támogatnak. 

Ezekben a napokban a könyvtárban több programból válogathatnak a gyerekek és fiatalok. Szombaton 15 órától Robotépítők címmel tart foglalkozást a Molnár Dániel könyvtáros. Mindenki megalkothatja saját robotját. Szintén szombaton 15 órakor egy kisebbeknek szóló műsor is elérhető a könyvtárban. Folytatódik a Túl az Óperencián című családi mesedélután, Karácsonyi Angyaljárás címmel tartja meg a foglalkozást Rendekné Nyul Marianna gyermekkönyvtáros. A könyvtárban ma 15.30-tól várják az érdeklődőket a Könyvtári Varroda programra, és megtekinthető Kodály Zoltán emlékezete című dokumentumtárlata is.

A Népi Iparművészeti Gyűjteményben ma 15 órától gyertyamártás fortélyait sajátíthatják el a résztvevők. Emellett több kiállítás is megtekinthető. A közmondások nyomában mellett látható még Répás János fafaragó emlékét megidéző Fába faragott történelem, illetve a Megújuló hagyomány című kiállítás. Az utóbbin a 40 éves Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület és a 70 éves Kecskeméti Díszítőművészeti Szakkör tagjai mutatkoznak be.

A Főtéren a Régi idők Karácsonya adventi forgatag bőséges programkavalkádot nyújt pénteken és szombaton is. Pénteken 18 órakor mesék hallhatók a Mikulásházban. 19 órakor a Melodika ad filmzenei koncertet.  A legkülönbözőbb zenei stílusokból alkotott fúzióban Fellini, Kusturica, Ridley Scott vagy Almodovar filmjeinek népszerű dallamai mellett többek között Piazzolla, Vivaldi és Pachelbel művek is megszólalnak. 

Szombaton is érdemes kilátogatni az adventi forgatagba. 13.30-tól Angyalka készítés lesz a kézműves műhelyben. 15 órakor jégszobrász attrakció látható, illetve a Betlehemi történet a Maszk Bábszínház előadásában. A népi, bábtáncoltató betlehemezés hagyományait felelevenítő, élőszereplős játék, amely az egyik legősibb, úgynevezett „titiri” technikát jelenítik meg, népdalokkal, régi egyházi dalokkal gazdagított meghitt előadással.

15.30-kor Kelj fel, gazda, kelj fel! A regölés szokásáit is felelevenítik a Vándorbot báboskör és a Báron Bábosműhely közreműködésével. 16.30-kor ismét vidám pillanatokat nyújtanak a Szenior Örömtáncosok. 17 órakor kezdődik az

Adventi gyertyagyújtás. Adventre hívogató muzsika, karácsonyi dalok szólalnak meg az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola rézfúvós tanszakának oktatója és növendékeinek előadásában. Közreműködnek: Bartha Márk Ádám, Lénárt Endre, Szélesi Benett, Raskó Vilmos, Siklós Nándor-trombita, Csáky Bálint-kürt, Balla Vince-tenorkürt, Kuna Lajos-tuba, Raskó Endre-harangjáték

Adventi gondolatait megosztja Feczák László, a Kecskeméti Görögkatolikus Parókia parókusa. Az ünnepi műsorban közreműködnek: a Kecskeméti Református Általános Iskola diákjai, és Magyar Ifjúsági Konferencia fiataljai. A harmadik adventi gyertyát meggyújtják: Engert Jakabné alpolgármester, dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Veres Márton, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke. A programot követően Szeretetvendégséggel vár mindenkit a Református Nőszövetség és Presbitérium a Városháza árkádjai alatt. 

18 órakor újabb mesék hallhatók a Mikulásházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!