Képviselő-testületi ülés

2022.12.09. 19:55

Sokkal többet kénytelen fizetni Kalocsa a háziorvosi ügyeletért

Mivel az önkormányzatoknak kötelező alapfeladata, hogy biztosítsa a lakosság számára a háziorvosi ügyeletet, a város kénytelen volt elfogadni annak az egészségügyi szolgáltató cégnek az ajánlatát, ami 2014 óta és jelenleg is szervezi a doktorok munkáját.

Gábor János

A háziorvosok ügyeletét szervező cég megnégyszerezi az ellátás díját. Képünk illusztráció

Fotó: Gábor János

Az ügyeletet ellátó Morrow Medical Zrt. más településekhez hasonlóan Kalocsával is közölte, hogy megemelkedett költségei miatt már nem tudja biztosítani az eddigi feltételeket, és ha Kalocsa továbbra is igénybe kívánja venni a tevékenységét, akkor jövőre a jelenlegi ár négyszeresét kell kifizetnie az orvosi ügyeletért.

Az önkormányzat a képviselő-testület elé terjesztette az ügyet – amint a városatyák is megtudták, a cég az idén még érvényben lévő, havi és lakosonkénti 30 forintos díjat 2023. január 1-jétől megnégyszerezi, magyarán a büdzsé néhány héten belül már 120 forintot kénytelen fizetni a háziorvosi ügyeletért – ugyanúgy lakosonként és havonta. A Morrow Medical-t vezető Dr. Rus János a Polgármesteri Hivatalnak küldött levélben konkrétan kijelentette, hogy a továbbiakban legalább ekkora mértékű emelésre van szükség, hogy fenntartsák a szolgáltatást, de még ezt az összeget is szeretnék felülvizsgálni 2023. júniusában, és fenntartják a jogot a módosítására, vagyis akár a további növelésére.

Dr. Filvig Géza polgármester az ülés után közölte: mivel nem kockáztathatják meg, hogy háziorvosi és gyermekorvosi ügyeleti ellátás nélkül maradjon a lakosság, a testület elfogadta az árajánlatot. Ha ezt nem tették volna meg, akkor a cég 2022. december 31-ével felmondta volna a Kalocsával kötött szerződését.

A napirend szövege emlékeztet: a jövő év elejétől esedékes díjak egy egészségügyi törvénytervezet miatt szinte biztos, hogy csak egy évig fognak fennállni. Mint ismert: előkészítés alatt áll egy állami stratégia, amelynek pontos tartalma egyelőre nem ismert, ám azzal számol, hogy az alapellátáshoz tartozó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást 2023. július 1-től az Országos Mentőszolgálat fogja végezni. Amennyiben ez megtörténik, akkor a Morrow Medical most kikövetelt díjai 2024. január elsejével hatályukat vesztik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában