Himnusz

2023.01.28. 09:51

Izgalmas vetélkedőn mérték össze a tudásukat a tanulók Bácsbokodon – galériával

A Himnusz évfordulójához kapcsolódóan irodalmi-történelmi vetélkedőt tartottak pénteken a bácsbokodi általános iskolában.

Juhász Jenő

Irodalmi-történelmi vetélkedőt tartottak a bácsbokodi általános iskolában

Fotó: Juhász Jenő

A rendezvény résztvevőit Mamuzsits János, a Bácskai Általános Iskola intézményvezetője köszöntötte, majd ezt követően egy rövid kulturális műsort adtak a helybeli diákok. 

A Bács-Kiskun vármegye több településéről érkezett tanulóknak (Kecskemét, Tiszaalpár, Kalocsa, Baja, Bácsalmás, Bácsborsód, Borota) egy tíz feladatsorból álló versenyen kellett bizonyítaniuk. A megoldásokat szakmai zsűri (Horváthné Tóth Zsuzsanna, Vargáné Selymes Erzsébet és  Engi Balázs) értékelte. 

A megméretésen az alábbi dobogós helyezések születtek. Első helyen végzett az Ifjú forradalmárok (Baja) csapata: Kerekes Sámuel, Kerekes Jonatán, felkészítő tanáruk Radváné Bartos Erzsébet. Másodikak lettek a Tiszai hajósok (Tiszaalpár): Török Zorán, Csókás József Csongor, felkészítő tanáruk Mayer Tamásné és Bodnár Enikő. Harmadik helyen végzett a Hírös Kertváros (Kecskemét: Garaczi József, Murai Regina, felkészítő tanár Kulcsár Marianna. 

A résztvevő diákok és a felkészítő tanáraik értékes és hasznos jutalomban részesültek. Az első helyezettek Himnusz emlékérmet és a kézirat díszkiadását, a másodikak és a harmadikak pedig könyvet és utalványt kaptak. A rendezvényt a bácsbokodi önkormányzat és a Mizo tejipari vállalat támogatta. 

Sági Zsuzsanna versenyszervező pedagógus érdeklődésünkre elmondta, hogy ezzel a vetélkedővel a Himnusz megalkotásának a 200 éves évfordulója és a Petőfi-rendezvénysorozatra emlékeznek. 

Az elmúlt év októberében a vármegye felső tagozatos tanulóinak és a középiskolák 7-8. osztályos diákjainak hirdették meg ezt a versenyt. Egy tíz feladatból álló írásbeli feladatlapot kellett megoldani és beküldeni. Bács-Kiskunból 25 csapat teljesítette az első fordulót, majd ezt követően a tíz legjobb csapat vehetett részt a mostani vetélkedőn. A feladatok változatosak voltak: villámkérdések kép felismerésekkel, Himnusz-totó, activity, versek képekben, stb. A  Magyar Nép zivataros századaiból elnevezésű vetélkedő a Himnusz keletkezésének korát és a reformkort tárgyalta irodalmi-történelmi szempontból. 

Az ötletgazda és főszervező köszönetét fejezte ki a pedagógus munkatársaknak , kollégáknak és a támogatóknak a rendezvény sikeres megvalósításáért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában