Évforduló

2023.01.30. 14:18

Az ötven évvel ezelőtt történt kecskeméti vonattragédiáról emlékeztek meg – galériákkal

50 éve történt Kecskeméten a tragikus Korhánközi úti vonatszerencsétlenség, melyben egy autóbusz és egy vonat ütközött, a busz utasai közül 37-en életüket vesztették, köztük helvéciaiak, ballószögiek, kecskemétiek. A tragédiára hétfőn Kecskeméten a helyszínen, majd a helvéciai temetőben is megemlékeztek.

Sebestyén Hajnalka

A tragédia helyszínén emlékeztek meg az áldozatokról Kecskeméten

Fotó: Bús Csaba

Kecskemét önkormányzata 2009-ben emeltetett emlékművet az áldozatok emlékére, az esemény helyszínén. Az Átjáró az élet és halál között elnevezésű emlékműnél 37 talpfát és vasúti csavart helyeztek el. A hétfői megemlékezésen prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester idézte fel a múlt tragédiáját. 1973. január 30-án, kedden késő délután, szürkületben, esőben következett be a végzetes szerencsétlenség. A Kecskemétről Helvéciára tartó buszra 58-an szálltak fel, köztük gyerekek, és felnőttek. A Fülöpszállás és Kecskemét között menetrendszerűen közlekedő személyvonat a Korhánközi út sorompó nélküli átjárójában ütközött össze a busszal, melyet 45-50 méteren maga előtt tolt. A helyszínen 24-en vesztették életüket, majd a kórházba szállítás közben, illetve a kórházban további 13-an. 11-en súlyosan, és 9-en könnyebben sérültek meg. Az áldozatok között a legfiatalabb két négyéves kislány volt. Hónapokkal később még egy lány meghalt a balesetben elszenvedett sérülése következményeként.

Az alpolgármester hangsúlyozta: a feldolgozhatatlan tragédia mindenki számára megrázó volt, a túlélőknek, hozzátartozóknak egyaránt. A közösség sem felejti el őket, emlékük mai napig él. Az emlékmű is emlékeztet arra, az ember is halandó. Hiába a nagyobb biztonság, a sok technikai vívmány, az élet véges, halandók vagyunk. Ki vagyunk szolgáltatva a sorsnak, vagy kinek-kinek a hite szerinti feljebbvalónak.

Az ünnepség végén elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Kecskemét önkormányzat részéről az alpolgármester, valamint Nemcsik Mátyás, dr. Fekete Gábor és Szamler László képviselők. Rajtuk kívül dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, a helvéciai önkormányzatot képviselve Balogh Károly polgármester, Turupuliné dr. Polyák Katalin jegyző és Thám József alpolgármester, a ballószögi önkormányzattól Somogyi Lajos polgármester helyezte el a koszorúját, majd egy-egy szál virágot helyeztek el a hozzátartozók.

A megemlékezés meghittségét fokozta Földi Jácint trombitaművész játéka.

A kecskeméti ünnepséget követően a helvéciai temetőben is megemlékezést tartottak az áldozatok emlékére készített kopjafánál. Kiss Vilmos plébános mondott beszédet, majd elhelyezték a kegyelet koszorúit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában