A miniszter félrelép

2023.02.03. 06:55

Vígjátékkal várja a közönséget az újranyitó Kecskeméti Nemzeti Színház – galériával

A legnagyobb élő angol vígjátékíró a balul elsült szerelmi légyottról szóló ikonikus, örökzöld darabját, A miniszter félrelép című komédiát tűzte műsorra a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A premier pénteken 19 órakor lesz a nagyszínházban, mellyel a teátrum a téli szünet után ismét megnyitja kapuit a publikum előtt. A főbb szerepekben Adorjáni Bálint, Járai Máté és Horváth Alexandra látható, a darabot Besenczi Árpád rendezte.

Horváth Péter

A színdarabban rengeteg a helyzetkomikum és nagy szerepet kap a verbális humor is

Fotó: Bús Csaba

A kormánypárti miniszter, Richard Willey és az ellenzéki frakció titkárnője titkos légyottra készülnek egy rendkívül előkelő szállodában. Jogos félelmük, hogy ez a randevú mindkettőjük számára sok kellemetlenséget okozhat, de azt talán legvadabb rémálmaik sem sejtetik, hogy politikai hovatartozásuk a legapróbb bökkenő az eléjük gördülő akadályok sorában, hiszen a szenvedélyesnek ígérkező este elején egy holttestre bukkannak. Richard titkára, George siet a pácban ragadt házasságtörők segítségére, de a későbbiekben felbukkanó élők még több bosszúságot okoznak nekik, mint amire egy hulla megjelenésével számítottak – ez a filmes adaptáció miatt talán mindenki számára ismert komédia alaphelyzete. A vígjátékot Besenczi Árpád Jászai-díjas színművész rendezte. A direktor elmondta, hogy a pénteken bemutatandó darab minden jelentős hazai előképének része volt: az ősbemutatója a József Attila Színházban volt 1996-ban, melyben ő a hullát alakította, és az 1997-es filmváltozatban is kapott szerepet. Nem először rendezte meg a színdarabot, 2013-ban, Zalaegerszegen már színpadra állította a művet az általa dirigált színházban, akkor ő játszotta a minisztert.

Kecskemétre is kész koncepcióval érkezett. 

– Pontosan tudtam, hogy mit akarok csinálni. A műfaj sajátossága a pontosság, a ritmus, és erre jön a szöveg. 

Nagyon tehetséges színészeket kaptam, ezért a szokásos próbafolyamatnál sokkal rövidebb idő alatt, három hét alatt raktuk össze a darabot. Ez természetesen más, mint a filmes adaptáció, hiszen egy helyszínen, a szállodában játszódik és ott van az ablak, ami mindig lecsapódik és eltalál valakit, fontos szerepet kapva a darabban – mondta a rendező, hozzátéve, hogy Ray Cooney-t rendezni mindig hálás feladat.

– Rengeteg benne a helyzetkomikum, de nagy szerepet kap a verbális humor is. Azt akartam, hogy a kétszer 50 perc alatt végigsodorjuk a nézőt a darabon úgy, hogy egyik nevetésből a másikba essen – mondta Besencz Árpád, aki szerint kellemes volt a három hetes próbafolyamat, annak ellenére, hogy reggelente jött Kecskemétre a próbákra, esténként pedig Zalaegerszegen játszott.

– Éppen ezért az volt a kérésem a színészektől, hogy az olvasópróba utánra tanulják meg a szöveget. Kiváló személyzet dolgozik a színházban, akik mindenben segítettek. A színészek is nagyszerűek, mindenben partnerek voltak – mondta Besenczi Árpád, akinek rendezői koncepciója szerint nagy szerepet kap a játékban az improvizáció is, Járai Máté mellett mások is rögtönözhetnek, mindezt stílusosan, hitelesen.

Elmondta, hogy az utolsó két próbára nézőket is hívtak, mert a vígjáték az a műfaj, ahol közvetlen visszajelzés szükséges, lehetőleg már a próbák alatt is, hogy lássák, mi hogyan működik.  

A rendező szerint Ray Cooney nem fakuló ragyogásának titka az, hogy nagyon hétköznapi szituációk kelnek életre és mindig megvan a két szórakoztató kulcsfigura. Emellett átélhető helyzeteket teremt, ami bárkivel megeshet, amiért magukra ismernek az emberek.

Hangsúlyozta, hogy hiába a több évtizedes A miniszter félrelép-féle tapasztalata, friss szemmel tudott az új rendezésre tekinteni, mert új emberekkel találkozott, ezáltal új kölcsönös inspirációkat szereztek.

Járai Máté alakítja George Pidgent, a miniszter titkárát. 

– Mintha Ray Cooney ismeretlenül is ismert volna engem. Több darabjában játszottam már és nagyon közel állnak hozzám, illenek a színészetemhez. Mindig van egy csetlő-botló figura bennük, akiket nagyon szeretek alakítani, noha az életben nem ilyen vagyok – vallotta szerepéről Járai Máté, aki elmondta, hogy a premier nem az első bemutató, hiszen ez volt a színház szilveszteri darabja, és hatalmas sikere volt.  – Úgy látom, hogy azt a világot éljük, melyben az emberek egyre éhesebbek a komédiára. Jelenleg én is hullámvölgyben vagyok, mert most vált meg tőlem az RTL Klub, de mégis, a szerep nagyon hálás, mert a nézőkkel együtt én is elfelejtek minden problémát arra a két és fél órára. Ezek a szerepek nagyon feltöltenek mindenkit – mondta Járai Máté, aki az improvizációra is lehetőséget nyújtó szerepével kapcsolatban kifejtette: ő nagyon élvezi, hogy van három perc, amikor arról rögtönöz, amihez éppen kedve van, és a nézők is visszajelezték, hogy máskor is megnézik majd csak azért, hogy lássák, mit rögtönöz a következő előadásban.

Járai Máté elmondta, hogy országosan ismert színészként sokan jöttek már el Kecskemétre, hogy megnézzék őt a színpadon, akit addig csak a tévéből ismertek és ez jót tesz a daraboknak is. De van olyan rajongója is, aki csak ezért költözött Kecskemétre.

Mint fogalmazott, nem nyomja a vállát annak terhe, hogy Koltai Róbert után játssza a szerepet, mert saját hangján, olyan “Járaisan” kelti életre még a komoly szerepeit is, és bízik benne, hogy éppen ezért szereti őt a publikum.

A miniszter félrelép premierje pénteken 19 órakor lesz a nagyszínházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!