Bács-Kiskun

2023.02.07. 13:37

Történelemből versenyeztek a megye diákjai Kecskeméten – galériával

Ötödik alkalommal rendezték meg kedden a technikumi és szakgimnáziumi tanulók megyei történelem versenyét a kecskeméti Kandóban. A házigazdák mellett a megyeszékhelyről még gáspáros, kodályos, kadás, szentgyörgyis, Gróf Károlyis, Félegyházáról Mezgés, Bajáról bányais, türrös és Kiskőrösről Wattay-s diákok mérték össze tudásukat.

Sebestyén Hajnalka

Történelem verseny a Kandóban

Fotó: Bús csaba

A Kecskeméti Szakképzési Centrum és a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum megyei történelem versenyének decemberben zajlott az első, iskolai fordulója, ahol a három fős csapatoknak online tesztet kellett megoldaniuk a 10-11. évfolyamos tananyaghoz kapcsolódóan. 63 csapat indult, hét településről, 16 iskolából. A döntőbe a legjobb 12 jutott be: Kecskemétről a Kandó Kálmán, a Gáspár András, a Kodály, a Gróf Károlyi, a Kada Elek, a Szentgyörgyi, a Széchenyi, Bajáról a Türr István, két Bányai, Kiskunfélegyházáról a Mezgé, valamint Kiskőrösről a Wattay csapata. 

A döntőt tartották meg kedden a kecskeméti Kandóban. Dobák Dénes főszervező, kandós történelem tanár hangsúlyozta: nagy öröm számukra, hogy ismét személyes jelenlét mellett valósulhat meg a verseny.

A megnyitón a versenyzőket köszöntötte Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója. Megosztotta a fiatalokkal saját élményét, kötődését Petőfi Sándorhoz, a költőhöz és forradalmárhoz. Kiemelte Petőfi élete az irodalmi és történelem tanulmányokhoz egyaránt kötődik. Abban az időben az ifjú lendülete, heves természete miatt az akkori fiatalok celebje lehetett, slam poetry-je, rappere, Tik-Tok sztárja. Felnéztek rá, csodálták.

A versenyt dr. Mák Kornél Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének alelnöke nyitotta meg, beszédében szintén megosztotta saját iskolai élményeit. Kiemelte Petőfi Sándor a magyar irodalom egyik legmeghatározóbb személye volt, művei sokszínűségét mutatja, hogy volt közöttük forradalmi, szerelmes, elkeseredő, magába tekintő, lelki mélységeket megélő. Ezek is fémjelzik, hogy életének megismerése az irodalom, mellett a történelem tanulmányokat is magukkal vonják.

A megnyitón Bánföldi Szilárd színművész jelenítette meg Petőfi Sándort.

A versenyen a diákoknak online tesztet kellett megoldaniuk, majd bemutatniuk a „Petőfi 200” emlékév keretében Petőfi katonaévei című prezentációjukat.

A következő eredmények születtek:

Az első három helyen kecskemétiek végeztek. Első lett a Szent-Györgyi Albert Technikum csapata ( Kincses Jázmin,Kiss János, Lévai Zsuzsa Anita, felkészítő tanár: Bálint Kinga). Második helyen végzett a Kodály Iskola csapata (Kuklis Richárd, Márton Zsófia, Zakar Béla Bence, felkészítő tanár: Dr. Debreczeni Józsefné). Harmadik helyezést szerzett a Kada Elek Technikum csapata (Kosik Tamás, Kemenczei Máté, Rédei Soma, felkészítő tanár: Détári Csaba)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában