Kecskemét

2023.03.21. 18:45

Meghallgatták a koronatanút a Czeglédy-perben – galériával

A koronatanú meghallgatásával folytatódott Czeglédy Csaba és 20 társa pere kedden a Kecskeméti Törvényszéken. Czeglédyt több mint 6,2 milliárd forintos költségvetési csalással és gazdasági bűncselekménnyel vádolja az ügyészség. A vádirat szerint a szombathelyi székhelyű, diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. vezetőjeként bűnszervezetet hozott létre, és 2011 és 2017 között több mint 6,2 milliárd forint áfát és járulékot nem fizetett be az államkasszába. A keddi tárgyalási napon a védelem próbálta megingatni és önellentmondásba keverni a koronatanút – aki a koordinálásra létrehozott Pannon Humán Szervíz 2009 Kft. (PHSZ) ügyvezetője volt 2014-ig –, ő azonban mindvégig következetesen kitartott a Czeglédyre nézve terhelő vallomásánál. A tárgyaláson Czeglédy Csaba is megtette észrevételeit, miszerint nem jogszerű eljárásban tárgyalják ügyét és a tanú csak a családtagjait és vagyonát védi a valótlan állításaival.

Horváth Péter

Czeglédy Csaba és 20 társa pere zajlott kedden a Kecskeméti Törvényszéken

Fotó: Bús Csaba

A büntetőeljárásban nyolc iskolaszövetkezet érintett, melyek vezetői csak a nevüket adták a munkaközvetítéshez, azt valójában a Human Operator Zrt. végezte. A számlázási lánc középső szintjén a Human Operator leányvállalatai álltak, hivatalosan ők szerződtek az iskolaszövetkezetekkel, amelyeknek be kellett volna fizetniük az áfát. Ha egy szövetkezetnek jelentős tartozása halmozódott fel, azt felszámolták, és a helyére egy újat szerveztek.

A koronatanú Czeglédy ügyvédjének kérdésére elmondta: mint a számlázásban közbenső cég, mindenre megkapták az ukázt Czeglédy Csabától és a Human Operator Zrt. (HO) vezetésétől azért, hogy a hivatalok felé egységes álláspontot képviseljenek. Ha írásban kellett válaszolni, azt is megkapták. A koronatanú elmondta, hogy a 2011 és 14 közötti időszakban, amikor ügyvezető volt, igen meredeknek látta a működési koncepciót, és felvetették, hogy ki kellene venni a PHSZ-t a láncolatból, és a HO szerződne az iskolaszövetkezetekkel és külön a PHSZ-el, de Czeglédy szerint az a HO bástyája, ezért nem tehetik. A tanú hozzátette: Czeglédy nagyon meggyőzően tudott érvelni arról, hogy miért törvényes a cégháló tevékenysége és a miért jogszerű kihasználni az esetleges kiskapukat, és a különböző támadásokat és ellenőrzéseket politikai szerepvállalása miatt kapják azzal a céllal, hogy beszüntessék a céget. A NAV-os nyomozások és büntetések rendszeresek voltak, de előfordult, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

– Ennek komoly marketingje volt a cégen belül, lobogtattuk a határozatot – mondta koronatanú, aki védői kérdésre elmondta, hogy 2014-ben mondott le az ügyvezetői tisztségéről amiatt, mert tisztában volt azzal, hogy teljesen törvénytelen a tevékenységük.

Arról is beszélt, hogy családtagjai is dolgoztak a cégben. Édesanyja és élettársa, későbbi felesége is adminisztratív munkát végeztek.

– Úgy gondoltam, hogy nagy törvénytelenséget nem követek el, hogy édesanyám az összegyűjtött belépési nyilatkozatot átnézi este, hogy a diákok aláírták-e a megfelelő helyen. Ezért nem gondoltam, hogy veszélybe sodornám őket, ha ilyen szinten végzenek tevékenységet – mondta.

A munkatársak közül voltak, akik félősek voltak, ők nem akartak tudni arról, hogy valójában mi megy a cégnél, és Czeglédy is mondta, hogy nekik ne beszéljenek erről, ne kezdjenek el hisztériázni.

Arról is beszélt, hogy  mikor ott dolgozott, feleségének is feltűnt, hogy az iskolaszövetkezetek milliárdos számlákat állítanak ki és egy év után megszűnnek, mely nem normális.

– Egymás után jöttek a különféle kacifántos nevű iskolaszövetkezetek, amibe át kellett léptetni a diákokat. És benne is voltak kételyek, kérdezte is tőlem, hogy ez normális-e. Én őt nyugtattam és magamat is igyekeztem nyugtatni, hogy a Pannon Humán Szervíz befizette az adóját és járulékait, ahhoz nincs köze, hogy a vele kapcsolatban álló cégek mit csinálnak. 2014-től ügyvezető sem voltam, és bíztam benne, hogyha további törvénytelenségek történnek, engem nem találnak meg. Sajnos nem így volt – fejtette ki  a tanú, hozzátéve, hogy komoly feszültséget keltett a cégen belül, hogy a HVG és a Pesti Srácok is közölt cikket a céglánc törvénytelen működéséről, mindezt két évvel a 2017-es előzetes letratóztatása előtt. Mint fogalmazott, a Csongrád-Csanád megyei gyanúsítás elolvasásakor állt össze a fejében, hogy miképpen működik a láncolat, és akkor döntött arról, hogy beszél.

Ezen a ponton Czeglédy megjegyzést tett arról, hogy az információk összemosódnak a koronatanú fejében és sohasem készítette fel a tanút és az ügyvédet a NAV-os kihallgatásokhoz 2011 és 14 között. 

Állítása szerint egy esetben beszéltek, ketten vagy többen, 2017 tavaszán, amikor Szegedre idézték büntetőügyben, itt fontosnak tartotta, hogy beszéljenek előtte. Mint fogalmazott, ezt komoly hazugságnak tartja, és ennek bizonyítására a szembesítést is vállalja. A koronatanú hozzátette: ő is vállalja a szembesítést Czeglédyvel szemben.

Védői kérdésre a koronatanú kifejtette, hogy a számlázási láncolat tetején a HO állt, mely a partnerekkel is szerződött, majd a láncolat alján szereplő iskolaszövetkezet végezte el a tényleges munkát. A számlán egy összeg szerepelt, ami tartalmazta a diákok bérét, a járulékokat, a cég költségét.

Czeglédy egy észrevételére és védői kérdésre a koronatanú elmondta: még a 2014-ig tartó ügyvezetése alatt sem ő irányított, hanem Czeglédy és az általa irányított emberek.

– Nem én döntöttem el, ki kerül a cégbe alkalmazással, kinek mennyi lesz a fizetése, nem én számláztam, nem én hajtottam végre az utalásokat, csak sms-értesítést kaptam a tényükről és nem én szerkesztettem a megbízási szerződést, csak aláírtam 

– fogalmazott a tanú, akit arról is beszélt, hogy a szövetkezeti elnökök rendszeresen jártak fel pénzért Budapestre és Szombathelyre, ahová döntő többségben a koronatanú vitte a pénzt.

A tanú továbbra is fenntartja a vallomását

A tárgyaláson végéhez közeledve, Czeglédy Csaba észrevételei közt egyebek mellett szerepelt, hogy álláspontja szerint többszörösen súlyosan törvénysértő eljárás következtében lehet jelen a tanú. A vele szemben megszüntetett eljárás után újra vádat kellett volna emelni, de ez nem történt meg.

Czeglédy azt is észrevételezte, hogy a tanú hét éven keresztül, 2011 és 2017 között egy konzekvens álláspontot képviselt, vagyis a cégben normális működés zajlott. Majd miután kényszerintézkedést rendeltek el vele szemben, több mint öt éve egészen más álláspontot képvisel. Vallomásával védeni akarja hozzátartozóit, másrészt anyagi érdeke is fűződött ehhez, mert az édesanyja nevére egy értékes telek vásárlására és egy 200 milliós ház építésére került sor, melynek szerzése a vádbeli időszakra tehető. A tanú erre azt válaszolta, hogy semmilyen anyagi érdek nem fűzte a beismerő vallomáshoz. A kérdéses ingatlanhoz semmi közük nem volt, azt édesanyja építtette, az ő tulajdona volt, de amikor beteg lett, akkor döntött úgy, hogy a három gyerekének ajándékozza. A tanú kijelentette, hogy továbbra is fenntartja a vallomását.

Mivel mindenki elmondhatta észrevételeit, nem tartják meg a tárgyalás szerdára tervezett részét. A vádlottak tanúkénti kihallgatása június 20-án folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken.

A tárgyaláson jelenlétükkel támogatta Czeglédy Csabát a Szövetség a Hírös Városért Egyesület két önkormányzati képviselője, Király József és Kopping Rita.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában