Szentmise

2023.05.30. 16:01

Harminc éve alakult meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye − galériával

Ünnepi szentmisén emlékeztek a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye megalapításának harmincadik évfordulójára a kiskunfélegyházi Szent István-templomban kedden. A jubileumi szentmisét – amelyen Szent István ereklyéinek átvitelének ünnepére is emlékeztek – Michael Wallace Banach apostoli nuncius, pápai nagykövet celebrálta.

Vajda Piroska

Ünnepi szentmisén emlékeztek a jubileumi évfordulóra

Fotó: Bús Csaba

Az ünnepi szentmisén a főegyházmegye szinte teljes papsága részt vett. A jubileumi eseményt megtisztelte jelenlétével Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke és Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere is.

Michael Wallace Banach apostoli nuncius, pápai nagykövet homíliájában felidézte, hogy a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye mai formájában a rendszerváltozás alatt jött létre, de missziójuk kezdete Szent István idejére nyúlik vissza. Így fogalmazott: „Átéltetek több katonai konfliktust, két világháborút, a hosszú és veszélyes hidegháborút. Itt voltatok 127 pápa és 51 püspök vezetése alatt. Ismeritek Tóbiás szavainak igazságát, melyet a mai olvasmányban hallottunk: Ha az igazság útján jársz, minden vállalkozásod sikerrel jár miként a többieknek is, akik az igazság szerint élnek. Megtapasztaltátok és megéltétek Jézus szavainak igazságát, az evangéliumot: Ahol a kincsetek, ott szívetek.”

Majd így folytatta: „De a ti történelmetek még sokkal régebbi. Ti ahhoz az egyházhoz tartoztok, amelyet Jézus Krisztus alapított. Az apostolok, Szent Péter és Pál szilárd alapjára épült. Szent Pálhoz hasonlóan ti is büszkélkedhettek azzal, hogy jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam. És Szent Péterhez hasonlóan ti is világosan és következetesen megvallottátok Jézus Krisztusban, az élő Isten fiába vetett hiteteket.

A ti ünnepetek nem csupán évek mennyisége, hanem inkább a hitetek minősége. Kezdettől fogva erős és hűséges volt egyházatok, teljesítették küldetéseteket.” – hangsúlyozta a pápai nagykövet.

Ferenc pápát idézve elmondta, az egyház Isten nagy családja. Az, amely elhozza nekünk Krisztust. Hitünk nem egy elvont tanítás vagy filozófia, hanem egy személyhez fűződő életerős és teljes kapcsolat Jézus Krisztussal, Isten egyszülött fiával, aki emberré lett, meghalt és feltámad, hogy megmentsen minket és közöttünk él.

Az elmúlt harminc évben ti alkottátok Isten nagy családját. 

Az ige hirdetésében, a szentségek ünneplésében, mások szükségletének szolgálatában jelenvalóvá tettétek Jézust a világ számára. 

Tanúságot tettetek Jézusról. Soha nem szabad szem elől tévesztenetek küldetésetek alapját és üzenetetek lényegét – mondta ünnepi beszédében Michael Wallace Banach.

A szentmise zárásaként dr. Bábel Balázs, a főegyházmegye érseke idézte fel, hogy a Szent István király által megtervezett egyházmegyék elrendezése végigkísérte a Magyar Katolikus Egyház történelmét, egészen 30 évvel azelőttig, amikor Szent II. János Pál pápa átrendezze az egyházmegyei határokat és új egyházmegyéket hozott létre. Ez nap egybeesik Szent István ereklyéinek átvitelének ünnepével. Azért ünnepeltek Félegyházán, a Szent István-templomban, mert itt élnek az egyházmegye legbuzgóbb hívei – fogalmazott az érsek.

Szent István ereklyéinek átvitelére is emlékeztek

Szent István király kézereklyéjének története a 11. századra nyúlik vissza. Istvánt 1038-ban Fehérvárott helyezték végső nyugalomra, ám a halálát követő trónviszályok miatt a káptalan – félve a holttest megszentségtelenítésétől – a Nagyboldogasszony-bazilika közepén álló márványszarkofágból áthelyeztette a bazilika alatti sírkamrába. Hartvik püspök legendája szerint ekkor választották le a mumifikálódott jobb kezet, mivel csodás erőt tulajdonítottak neki. A kincstár őre, Merkur őrkanonok azonban – ahogy később, felelősségre vonásakor állította – egy angyal megbízására „eltulajdonította”, majd a birtokán elrejtette az ereklyét. Arra hivatkozott, hogy a zavaros időkben biztonságos helyen akarta őrizni.

I. László király István szentté avatásakor, 1083-ban szerzett tudomást az ereklye őrzési helyéről, s május 30-án ellátogatott Merkur bihari birtokára. Elfogadva az őrkanonok mentegetőző legendáját megbocsátott neki, majd itt alapította meg a kézereklye őrzésére a szentjobbi apátságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában