Természet

2022.05.18. 10:02

Félelmetesnek tűnő darazsak keltettek riadalmat

Félelmetesnek tűnő darazsakat láthattak a Mezőberényben, a Teleki utcán közlekedők – tájékoztatott Facebook oldalán Siklósi István polgármester.

P. G.

Tőrösdarázs /Fotó: Körtvélyfáy Dina/

A jelzést követően szakembert hívtak az elhárítás érdekében, aki megállapította, hogy emberre nem veszélyes, védett darazsak, óriás tőrösdarazsak találhatóak a ház előtt lévő farönkben.

Magam is megtapasztaltam, hogy a helyszínen található mint egy 8-10 egyed nem támadott, pedig közéjük mentünk a szakemberrel 

– tette hozzá. Az irtást nem oldhatta meg, de nem is szabad elvégezni. A védett rovarok eszmei értéke 50 ezer forint.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján a következő olvasható, májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. Fontos tudni, hogy ezek a félelmetesnek tűnő állatok az emberekre, a társ- és háziállatokra teljesen ártalmatlanok, ugyanakkor segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában