Időközi választás

2022.05.24. 19:58

Nem tudott jelöltet állítani az ellenzék a Lencsésin

Eldőlt, hogy ketten szállnak ringbe a június 26-ára a megyeszékhely 4. számú egyéni választókerületben kiírt időközi önkormányzati képviselő-választáson: a Hajrá Békéscsaba színeiben Varga Tamás alpolgármester indul, a Fidesz-KDNP pedig Alföldi Károlyt jelölte. Az ellenzéki pártok több körben egyeztettek, ám végül hivatalosan nem indítanak senkit. Hogy így alakult, abban szerepe lehet a Demokratikus Koalíciónak (DK), amely Varga Tamás mögé állt be.

Licska Balázs

Június 26-án tartanak időközi önkormányzati képviselő-választást Békéscsabán, a Lencsésin /Illusztráció: MW/

Az időközi választást dr. Ferenczi Attila halála miatt kell megtartani. Hírportálunk értesülései szerint az ellenzéki pártok, mozgalmak – a DK-tól az MSZP-n, az LMP-n, a Jobbikon, a Liberálisokon át a Mindenki Magyarországa Mozgalomig – helyi vezetői több körben is egyeztettek, hogy kit indítsanak, és felmerült többek neve, így Miklós Attiláé (MSZP), dr. Fülöp Zoltáné (Liberálisok) és Boldis Kataliné (DK) is. Ám végül nem jutottak egyezségre.

A Liberálisok helyi elnöke, dr. Fülöp Zoltán hosszasan írt arról a Facebook-oldalán, mi történt az ellenzéki pártok egyeztetésein. Leszögezte a találkozók elején, hogy szerinte közösen kell indulniuk, hiszen bármiféle eredményre csak akkor van esélyük, és hogy számára elfogadhatatlan a Hajrá Békéscsaba által indított bármely jelölt. Mint írta, nem lehet magukra hagyni az ellenzéki szavazókat, meg kell mutatni, hogy ha nem is nyernek, akkor is van alternatíva.

Ő egyébként vállalta volna az indulást, hiszen a körzetben él csaknem 40 éve, ezért be is jelentkezett. Aztán a DK-sok azt kérték, a Hajrá Békéscsaba jelöltjét támogassák – dr. Fülöp Zoltán szerint a DK hibásan értékelte a helyzetet. 

Majd a DK-sok bedobtak a kalapba egy saját jelöltet, később viszont közölték: nem indítanak saját jelöltet, de másnak sem adnak logót. Erre a Jobbik is kihátrált mögüle – így az indulást már dr. Fülöp Zoltán sem vállalta, pedig a többiek támogatták. 

Egy DK-s vagy közös ellenzéki jelölt indítása a szavazatok megoszlása miatt a Fidesznek kedvezne, és Varga Tamás esélyeit rontaná – írta közleményében a Gyurcsány-párt Békés megye 1. számú választókerületének elnöke és ügyvezető alelnöke, Árgyelán György és Dancsó Tibor. Ezért nem indítanak sem saját, sem a többi ellenzéki erővel közösen jelöltet. Azt, hogy a DK ilyen módon a Hajrá Békéscsaba jelöltjét, Varga Tamást támogatja, úgy értékelte a békéscsabai Fidesz: kibújt a szög a zsákból, összenő, ami összetartozik.

Visszatérve az ellenzéki pártok egyeztetéseire: az MSZP városi elnöke, Miklós Attila azt mondta, hogy közös jelölt állításában gondolkodtak, több név is felmerült, de nem tudtak megállapodni. Ezért nem lesz sem MSZP-s, sem a szocialisták által támogatott jelölt.

Az LMP dél-alföldi elnöke, Takács Péter kifejtette: ők kezdettől azt az álláspontot képviselték, hogy akkor van értelme az indulásnak, ha tudnak egy közismert, a választókerületben erős beágyazottsággal bíró, alkalmas jelöltet állítani, akinek esélye van a győzelemre. Vannak ilyenek, csak egyikük sem vállalta a jelöltséget, ezért nincs LMP-s vagy általuk támogatott jelölt.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom megyei koordinátora, Körömi János szerint is lett volna ideális jelölt, de nem vállalta a megmérettetést, így okafogyottá vált, hogy a többiek támogatták volna-e. Úgy véli, túl friss még, hogy az országgyűlési választáson vereséget szenvedett az ellenzék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában