Nevelőszülő képzés

2022.05.25. 19:57

Hat új családba érkezhetnek gyerekek Békésben

Hamarosan új nevelőszülőket köszönthet a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Békés megyében, lévén a végéhez közeledik az Ágota Alapítvány közreműködésével folyó, ezirányú képzés. A közeljövőben hat család veheti át tanúsítványát, akik majd a szolgáltatói nyilvántartásba vételük után családjukból kiemelt gyerekeket fogadhatnak az otthonaikba.

Vágvölgyi Nóra

A leendő nevelőszülők alig várják, hogy érkezzenek hozzájuk a gyermekek /Fotó: Bencsik Ádám/

Jelenleg hat család vesz részt nevelőszülői képzésen a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató békéscsabai területi irodájában: – Célunk, hogy új nevelőszülők bevonásával erősítsük az átmeneti segítségnyújtást biztosító ellátást, és pótoljuk az idős, nyugdíjba készülő kollégákat. A felkészítés során szakmai ismeretekkel és a KÁSZPEM® Rendszer szemléletmódjával bővítjük ösztönös gyermekszeretetüket és gondoskodni akarásukat – ismertette Bulla Erika, a szolgáltató Békés megyei területi igazgatója. Kiemelte, a nevelőszülők foglalkoztatási jogviszonyban vannak a szolgáltatónál.

– Az itt végzett nevelőszülők a családjukból kiemelt gyermekeket, fiatalokat magukhoz fogadják, nevelik őket, gondoskodnak róluk, szeretetet, törődést nyújtanak a számukra. 

Ugyanakkor ez a szolgálat átmeneti, csak arra az időszakra szól, amíg a gyermek sorsrendezése le nem zárul, örökbe fogadhatóvá nyilvánítják, vagy visszakerül a vér szerinti családjába – osztotta meg velünk a területi igazgató. Hozzátette, nevelőszülő csak az lehet, aki megfelel a jogszabályban leírtaknak, elmúlt 24 éves, büntetlen előéletű és a családi élete rendezett. Emellett meg kell felelnie a képzés előtt végzett pszichológiai és orvosalkalmassági vizsgálaton is.

– És talán, ami a legfontosabb, hogy nyissa ki a szívét a gyermekeink előtt. Olyan személy legyen, aki valóban gondoskodni szeretne ezekről a fiatalokról, befogadja és biztonságot nyújt nekik – hangsúlyozta a szakember. Mint megtudtuk, a nemrégiben indult 60 órás képzés két részből áll. A döntéselőkészítő részben a leendő nevelőszülők és a képzők eldönthetik valóban nekik való-e ez a hivatás.

– Ha mindkét fél oldaláról megszületik a pozitív döntés, akkor egy 32 órás tanfolyamon vesznek részt, ahol további felkészítő anyagot kapnak a leendő nevelőszülők – avatott be minket Mitykó Judit, az Ágota Alapítvány munkatársa. 

A szakember elmondta, a tanfolyam második részében jogi, pedagógiai, pszichológiai és egészségügyi ismereteket is szereznek a résztvevők.

– A nálunk töltött hetek alatt a jövendőbeli nevelőszülők megbizonyosodnak arról, hogy valóban szeretnék ezt csinálni, és bátran büszkén vállalják ezt a hivatást a világ előtt. A képzés vége felé haladva pedig egyre fokozódik bennük az izgalom, alig várják, hogy érkezzenek hozzájuk a gyerekek – fogalmazott az alapítvány önkéntese.

A tanfolyamon Fehér Viktória gyakorlati tanácsokkal látta el a résztvevőket. Az édesanya több mint egy éve nevelőszülő, jelenleg a sajátja mellett öt gyermeket nevel, akik közül a legidősebb 9 éves, a legfiatalabb pedig 4 hónapos.

– A keresztanyukám is nevelőszülő. Ezért régóta gondolkoztam azon, hogy én is az legyek. A végső lökést mégis az adta meg, amikor egy boltban láttam egy nevelőszülőt, aki a neveltjeivel vásárolt. Néztem őket, és arra gondoltam, aki nem tudja, hogy nevelőszülő, biztosan azt hiszi, a saját gyermekeivel van. Ekkor, ott eldöntöttem, nevelőszülő leszek. Felhívtam az alapítványt, elmentem a képzésre és azóta öt gyermeket nevelek. Nagyon boldog vagyok, úgy érzem ezzel kiteljesedett az életem – mesélte Viktória.

Szeretettel várják leendő neveltjeiket

Balogh Tibor és felesége már régóta tervezte, hogy jelentkezik a nevelőszülői képzésre. A házaspárnak két saját gyermeke van: egy 19 és egy 16 éves. Így már gyakorlott szülőként választották ezt a hivatást.

– Még a kapcsolatunk elején megbeszéltük, hogy ha lesz rá lehetőség, akkor befogadunk gyermekeket. Feleségem nevelőszülőknél nőt fel, ezért pontosan tudja, mit éreznek ezek a fiatalok, amikor kiemelik őket a családjukból, és új otthonba, környezetbe kerülnek – mondta az édesapa, aki szerint rengeteg hasznos ismeretet szereztek az elmúlt hetekben. 

– Sok újat tanultunk, ami a saját gyermekeink nevelésében is segített, például szerettem volna, ha a nagyobbik fiam érettségi után a technikumot is elvégzi. Mikor erőltettem, ellenkezett. Majd az itt tanultak hatására, ráhagytam a döntést. Végül magától jött rá, hogy szüksége van erre a képzésre – mesélte büszkén Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában