Műhelyfoglalkozás

2022.06.29. 07:00

Kondoros régi épületeinek történetét kutatták a diákok - Galériával

Helytörténeti műhelyfoglalkozás tartására egymillió forintot nyert pályázaton a Kondorosi Petőfi István Általános Iskola és Kollégium a 2021-2022-es tanévben. A téma Kondoros középületei, régi lakóházai, és azok története volt.

Ny. L.

Sárköziné Zuberecz Klára és Klucsik Árpád történelemtanárok vezetésével tíz tehetséges és lelkes diák vágott bele a kutatómunkába az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Tehetség Program támogatásának köszönhetően.

A napokban tartott kondorosi tájékoztatón Klucsik Árpád hangsúlyozta, előadásokat hallgattak meg a résztvevők a helytörténeti és könyvtári kutatómunka módszereiről, lehetőségeiről, formáiról dr. Kalhammer Mátyásné helytörténésztől és Arany-Tóth Anita könyvtárostól a városi könyvtárban. Ellátogattak ezután a Békés Megyei Könyvtárba, a Gyulai- és Békési Levéltárba, és ott kutattak a kondorosi épületek története után Lukoviczki Anna könyvtáros, Héjja Julianna Erika és dr. Bódán Zsolt levéltárosok irányításával. Dr. Bácsmegi Gábor régész és Salamon Edina néprajzkutató személyében vendégelőadókat fogadtak a kondorosi iskolában, az előadások révén mélyíthették ismereteiket a témában.

 

Klucsik Árpád hangsúlyozta, a program fénypontja egy budapesti, tanulmányi kirándulás volt. A diákok az Országos Levéltárban kereshettek értékes információkat településük lakóházainak történetéről Sági Anna levéltáros segítségével. A Budai Várnegyedben tett séta során pedig összehasonlították az ott található patinás épületek építészeti stílusát saját településük ódon épületeinek építészeti stílusával.

Hazatérve fényképeket, videofilmeket készítettek a kondorosi épületekről. Interjúkban kérdezték a középületek vezetőit, dolgozóit intézményük felépítéséről, történetéről. Az internetről is sok értékes adatot gyűjtöttek a középületekről és régi lakóházakról. Számítógépes tervezőprogramok segítségével modelleztek néhány épületet. Modern formában dolgozták fel a csárda, a kastély, a városháza, az iskola, a könyvtár, a kultúrház, a tájház, a posta, a takarékszövetkezet, a gyógyszertár, az orvosi rendelő, a fürdő, a nyeregtetős parasztházak, a polgári házak, az ONCSA-házak, a Kádár-kockák, egy Bauhaus épület, a társasházak és még számos középület és lakóház történetét.

Gyűjtőmunkájukat tablókiállítás, makettek, puzzle, ppt-s prezentáció, fényképek, videofilmek formájában tárták az iskola aulájában és weboldalukon az érdeklődő diákok, pedagógusok, szülők, felnőttek elé. Tevékenységük mindig jó hangulatban telt, így a következő tanévben is szeretnék folytatni munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában