Termál Futball Klub

2022.06.30. 15:02

Visszahívták a gyulai bizottságból a sikkasztással gyanúsított ellenzékit

A gyulai képviselő-testület csütörtöki ülésén döntött arról, hogy visszahívja a gazdasági erőforrások bizottságából Galbács Mihályt (Mindenki Magyarországa). Mint az ülésen elhangzott, a nyomozó hatóság egyrendbeli, jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítja az önkormányzati képviselőt.

Papp Gábor, [email protected]

Illusztráció: Shutterstock

A testületi előterjesztés szerint a képviselő 2012 januárjától 2018 júliusáig a Gyulai Termál Futball Klub Egyesület elnöke volt, majd a jelenlegi elnök, Dobi Róbert tett 2019 augusztus 30-án ismeretlen tettes ellen feljelentést több bűncselekmény gyanúja miatt a Galbács Mihály elnöksége alatt folytatott gazdálkodással kapcsolatban. Az eljárás állásáról Dobi Róbert írásban tájékoztatta a testületet.

Mint az előterjesztésben olvasható, május 16-án Galbács Mihályt a nyomozó hatóság gyanúsítottként hallgatta ki. 

A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának álláspontja szerint az érintett megalapozottan gyanúsítható egyrendbeli, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével – folytatódik a testületi anyag. A gyanú szerint Galbács az önkormányzat által rendelkezésre bocsátott 8,7 millió forintos támogatásból 2 millió 267 ezer forintot nem a szerződésben meghatározott célokra, hanem arról sajátjaként rendelkezve, engedély, egyeztetés nélkül, más célra fordított. Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, ugyanakkor a NAV által a Termál FC-nek megküldött jegyzőkönyvében csak a klub, mint sértett vonatkozásában releváns részek olvashatók, a többi részt kitakarták. Hat és fél oldal nem látható ilyen módon.

Galbács Mihály

A polgármester kiemelte, a bizottsági ülésen megkérdezte Galbács Mihályt, hogy más bűncselekményekkel gyanúsítják-e, amire a képviselő elmondta, hogy igen, de hogy pontosan mivel, azt nem árulta el. Hozzátette, Galbács Mihály azt az ígéretet tette, hogy megküldi a jegyzőkönyvet kitakarás nélkül a számára, de ez eddig nem történt meg, ahogy a testületi ülésen sem számolt be erről.

Az előterjesztés tárgyalásakor dr. Görgényi Ernő elmondta, az Alaptörvény értelmében senki nem tekinthető bűnösnek addig, amíg a bíróság jogerősen azt ki nem mondja.

– Mindazonáltal, aki a nyomozó hatóság szerint megalapozottan gyanúsítható súlyos vagyon elleni bűncselekmény elkövetésével, az ügye jogerős elbírálásig elvárható, hogy ne vegyen részt a közvagyonnal kapcsolatos ügyek eldöntésében, hogy ne gyakoroljon olyan tevékenységet, amely közintézmények, köztulajdonban álló gazdasági társaságok gazdálkodásának ellenőrzését valósítja meg – hangsúlyozta. Az érintett gazdasági erőforrások bizottsága pedig jogosult a közvagyon meghatározott elemeivel való rendelkezésre. 

A polgármester álláspontja szerint a közbizalom megóvása érdekében elkerülhetetlen Galbács Mihály visszahívása az említett bizottságból. A testület a helyére a szintén ellenzéki, Leel-Őssy Gábort (Demokratikus Koalíció) delegálta.

Galbács Mihály elmondta, méltatlannak tartja az ügyet, de örül, hogy a kérdés napirendre kerül. Szerinte a vádakra olyan észrevételt tudnak tenni az ügyvédjével, ami tisztázza majd a nevét. Véleménye szerint az elnöksége alatt gyarapította az egyesület és a város vagyonát, még ha „jogilag lehet ezt így vagy úgy tenni”. Hozzátette, az ominózus összeget utánpótlásra kapta az egyesület, amit nem arra, hanem egy TAO-pályázat előkészítő munkáira fordított.

Dr. Görgényi Ernő egyetértett abban, hogy méltatlan az ügy, hiszen – mint mondta – nem emlékszik arra, hogy a gyulai testület bármely képviselőjét a nyomozó hatóság megalapozottan sikkasztással gyanúsította volna.

Galbács Mihály az ülésen kifejtette, az egyesület még mindig alkalmazza őt. Erre reagálva dr. Görgényi Ernő elmondta, a klub már régen nem szeretne vele dolgozni, csak Galbács Mihály nem hajlandó átadni az iratokat, és ezért nem tudnak új könyvelőt megbízni, hiszen nem lehet lezárni a korábbi időszakot. Többször fel is szólították arra, hogy adja át az iratokat.

Még némi vita alakult ki arról, hogy a konkrét határozati javaslatban mi szerepeljen. A testület elfogadta az előterjesztést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában