Kezdeményezés

2022.07.02. 13:20

Lefestették a békési hidakat a gyülekezetek

A város négy hídját festették le a békési egyházi gyülekezetek szombaton délelőtt, egy nagyszabású közösségi kezdeményezés részeként. A megmozdulás az első állomása volt egy sorozatnak.

Papp Gábor

/Fotó: Bencsik Ádám/

Az akció gyülekező helyéül szolgáló Erzsébet-ligeti Gödörben már reggel fél nyolc előtt kifejezetten sokan csoportosultak.

Kálmán Tibor polgármester köszöntőjében elmondta, egy új kezdeményezés nagyon fontos lépését tették meg szombaton délelőtt, ami több tekintetben példa- és iránymutató lehet a város számára. Az előzményekről a városvezető ismertette, Polgár Zoltán alpolgármester és Mucsi András önkormányzati képviselő koordinálása mellett tavaly ősszel nagyszabású egyeztetést folytattak a helyi egyházi közösségek arról, hogy mit tehetnek közösen a városért.

Mucsi András javaslatára megszületett az ötlet arról, hogy milyen jó lenne a városi hidakat kicsit rendbe tenni – fogalmazott a polgármester, aki elismerően szólt az egyházi közösségekről, amiért elvállalták a feladatot. Mint mondta, volt olyan közösség, amelynek tagjai már pénteken elkezdték a munkát, és olyanok is akadtak, akik később teszik ezt meg. A visszajelzések alapján közel hetven önkéntes vett részt a megmozdulásában, és mutatott példát a városért való tenni akarásból. Az önkormányzat ehhez az alapanyagot, illetve ásványvizet, szendvicseket, süteményeket, köztük lekváros papucsot biztosított, valamint a szociális szövetkezet gyümölcslevet ajánlott fel. Útravalót Bócsa Roland baptista lelkész mondott az egyházak részéről.

Mucsi András, az akció kezdeményezője kifejtette, minden város civil szervezetek együttese, a legrégebbi speciális civil szervezetek pedig éppen az egyházak.

Ahhoz, hogy egy-egy település erős és egységes legyen, nagy szükség van az összetartó közösségekre. A keresztény közösségeket összeköti a közös hit, a Krisztusba vetett reménység – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő, majd hozzátette, a világ egyre inkább individualizálódik, a magyar társadalomban viszont az egyházak nagyon erős közösségeket képeznek, amire lehet építeni.

Szeretnénk, ha lennének közös megmozdulások a gyülekezetekkel, illetve civil szervezetekkel is – fogalmazott.

Szólt arról, hogy Polgár Zoltán alpolgármesterrel együtt tagjai, illetve presbiterei a békési református gyülekezetnek. Mint kiemelte, az egyházak és az önkormányzat együttműködését természetesnek és fontosnak tekintik, és maguk a gyülekezetek is nyitottak a közös gondolkodásra, a közös cselekvésre.

Elmondta, a híd szimbólum, amely összeköti az embereket és a településrészeket, ezért is döntöttek úgy, hogy azok festésével kezdik el a programot. Emellett gondolkodnak abban, hogy a gyülekezetek örökbe fogadnak egy-egy közterületet, amiben az adventista gyülekezet éllovasnak számít, hiszen tagjai az autóbusz-pályaudvart tartják karban ilyen módon.

Szombaton egyébként a Jámbor utca hidat a református gyülekezet, a Petőfi utca végén található hidat a Kegyelem gyülekezet, a főtéri hidat a Békési Baptista Gyülekezet és a Tágas Tér Baptista Gyülekezet, az Omniánál található hidat pedig az Élet Fája Pünkösdi Gyülekezet festette le, tette rendbe. Később a Hit Gyülekezete és az adventista gyülekezet is részt vesz az akcióban.

 

A kapcsolatokat is erősítik

Polgár Zoltán alpolgármester a kezdeményezés egyik koordinátora maga is részt vett az akcióban, és a református gyülekezet tagjaival közösen a Jámbor utca híd festésében vállalt szerepet.

– Évekre visszamenőleg mindig volt a városban olyan összefogás, amelynek részeként az emberek önkéntes munkával segítették a települést. Legtöbbször Dánfokon hívtak élete ilyen megmozdulást. Szombaton pedig a helyi gyülekezetek végeztek óriási munkát, amivel több hidat is lefestettek a településen. Az alpolgármester hangsúlyozta, a program hozzájárult az egyházi közösségek közötti kapcsolatok erősítéséhez. Polgár Zoltán megerősítette, tervezik, hogy egy-egy gyülekezet örökbe fogad egy-egy közterületet, és azt karban tartja, gondozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában