A hét embere

2022.07.04. 06:35

A kolbászklubnál is a jótékonyságra épít a békéscsabai Lugosi Gyula

Az ukrán határnál lévő Tornyospálcán segített menekült családoknak meleg étellel a Csabai Kolbászklub tagjaként. Halállományából a feleségével készített pontyhalászlevet a minap a kolbászklub tagságának. A csabai Tó utcában – ahol családjával él – rendezvények szervezésével tartja össze a közösséget. Nem mellékesen kulárés vastagkolbászával több díjat is kiérdemelt. Hírportálunknál Lugosi Gyula a hét embere.

Nyemcsok László

– Nem ijedt meg az első hízótól?
– Feleségem, Manyi, apósom és az első kolbászfesztiválon résztvevő kollégáim is felkészítettek arra, mi vár rám. 1997-et írtunk, és akkor az Elektroház udvarán, az SZTK-pályákon rendezték meg az első fesztivált. Ott ismertem meg Ambrus Zolit és Uhrin Zolit, akik nagyon sokat tettek a csabai kolbász elismertségéért. Apósomtól megtanultam, mi a különbség, hogy ha a hátán vagy a hasán bontjuk a sertést, attól függően, hogy mit akarunk megőrizni kolbásznak, húsnak, sonkának. Megtanultam, hogy mi a sertésnél a nyúlja, és hogy ennek igazából semmi köze a tapsifüleshez.  

– A kolbászfesztiválokról mik az első élményei?
– Az, hogy csak jöttek és jöttek az emberek. És mindig előkerült valahonnan egy kis házi szilva- vagy barackpálinka. A zenekar húzta, a látogatók pedig fogyasztották a kolbászt. Úgy gondolom, akkor lett újra közösségi élmény ez a termék.

– A kolbászhoz első élményei Csabához kötik?
– Rengeteg jó emlék ide köt. Az emberek vendégszeretete, barátsága. Megtanultam, hogy egy csabai házban vastagkolbásznak és pálinkának lennie kell. Bárki érkezik váratlanul, legyen mivel megkínálni.

Lugosi Gyula a kulárés vastagkolbászra esküszik

– A jótékonysága honnan fakad?
– Szegény gyerekként nőttem fel Pesten az akkori háborús időkben. Megtanultam ugyanakkor, hogy nálunk is van szegényebb. A kerítésre kitettük a megmaradt élelmet, nem pocsékoltunk. Ha már nem volt a szükség ruhára, azt is odaadtuk. Ez alapozta meg a kolbászklubnál is a gondolkodásomat. Szerencsére mindenki így gondolkodik, ez egy nagyon jó közösség, szívesen sütünk-főzünk együtt, közben megbeszéljük azt is, hol tudnánk még inkább segíteni. Horváth Sándor, az egyesület elnökségi tagja kezdeményezte a jótékonysági főzési akciót az ukrán határnál. Egy emberként felsorakozott a jó ügy mellé a klub tagsága, többen utaztunk el a szabolcsi faluba, hogy kedveskedjünk a menekülteknek egy tányér meleg étellel.

– Mi a titka annak, hogy a kolbászklub ma is a város egyik lenépesebb civil szervezete?
– Az, hogy kortól, nemtől függetlenül az igazi jó kolbászt mindenki szereti. Emellett van egy kolbászfesztiválunk, ahova idesereglenek az ország és a világ számos pontjáról. A kolbászklub minden fesztiválon a hátteret adja, ezenkívül felépítünk egy külön sátrat a disznóvágás-bemutatóknál, és kóstoltatjuk is a frissen elkészült finomságokat. Ami pedig az utánpótlás szempontjából a leglényegesebb, a klub vezetősége figyeli a pályázatokat, és nyer is ezeken. Így valósult meg például a „Minden csabai gyereknek legyen saját kolbásza!” projekt. Örömmel  mutatjuk be a következő generációknak, hogyan készül a csabai kolbász, a tudásátadása mellett a munkafolyamatokat közösen végezzük.

– Több elismerés is elérte a szárazkolbászversenyek díjaitól a legjobb halászlé készítője címig. Ezek mit jelentenek önnek?
– A legfontosabb, hogy egy értékes közösséggel, egy jó csapattal érünk el eredményeket. Természetesen menet közben „húzzuk” egymást azzal, hogy kinek a kolbásza egy-egy versenyen milyen helyezést ért el, de mindig a csapat az első, és örülünk egymás sikereinek.

Névjegy

Lugosi Gyula 1944-ben született Budapesten. Ott tanulta ki a géplakatosi szakmát. Ebben dolgozott több fővárosi cégnél. Katonaként a békéscsabai Dugovics-laktanyában szolgált, és akkoriban ismerte meg későbbi feleségét, Manyit. Házasságot kötöttek, egy fiuk született. A vasas szakmát a családfő vitte tovább, és átadta csínját-bínját fiának, aki már céget működtet Csabán. Így édesapja nyugodtan élhet hobbijainak, a horgászatnak és a biliárdnak, no és persze a kolbászklubnak. A két unokával, Lillával és Fannival való találkozások is bearanyozzák a nagyszülők életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!