Galériával

2022.08.16. 12:59

Megkezdődött a határvadászok kiképzése Orosházán

A határvadász képzés Békés megyei ünnepélyes megnyitóját kedden reggel tartották az orosházi laktanyában, ahol a résztvevőket dr. Kis Péter ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott megyei rendőrfőkapitánya és Nagy Gyula alezredes, a Készenléti Rendőrség Regionális Bevetési Igazgatóság Bevetési Főosztály VIII., XXIV-es Bevetési Osztályának a vezetője köszöntötte.

Csete Ilona [email protected]

Fotó: Für Henrik

A megyei főkapitány köszöntőjében úgy fogalmazott, a hallgatók legyenek büszkék arra, hogy elsőként csatlakoznak ehhez a fontos és hasznos tevékenységet végző csoporthoz, a Készenléti Rendőrség keretein belül egy újonnan létrejövő, speciálisan az államhatár őrzésére, a jogellenes migráció megakadályozására kiképzett egységhez.

– Tapasztalatból mondhatom, hogy nehézségekkel, kihívásokkal teli, ugyanakkor rendkívül szép hivatást választottak. Amikor a csapatmunka eredményre vezet, amikor az egyéni erőfeszítés hozzásegít a sikerhez, amikor egy-egy elfogás után érezzük, hogy részei vagyunk a nagy egésznek, a Magyarország biztonságáért, a haza védelméért dolgozók közösségének, az igazán felemelő érzés. Oktatást végző kollégáink felkészültek, igyekeznek az ismeretanyagot úgy átadni, hogy könnyen értelmezhető és befogadható legyen. Legyenek aktívak, kérdezzenek bátran, oktatóik készséggel állnak rendelkezésükre – biztatta a résztvevőket a megyei kapitány.

Mint ismertette a képzés ideje négy hét. Ez idő alatt rendészeti, jogi, lövészeti- és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a résztvevők, akik sikeres vizsga után alkalmasak lesznek a jogsértő cselekményeket megelőzni, felismerni, illetve adott esetben megszakítani, a rendelkezésükre álló rendvédelmi és híradástechnikai eszközök rendeltetésszerű használatával, akár a különböző kényszerítő eszközök megfelelő alkalmazásával.

A rendészeti szakmai ismereteken belül megismerkednek a szolgálatukhoz szükséges jogszabályokkal és belső normákkal, valamint azokkal az alapelvekkel, amiket járőrszolgálatuk során majd be kell tartaniuk. Gyakorlati képzés keretében megtanulják az igazoltatás, a személy-, a csomag- és a gépjárműátvizsgálás, valamint a helyszínbiztosítás, illetve a zárás és terepkutatás lépéseit.

A határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési tanegységben a hallgatók a határrendészeti szolgálati ág feladatrendszerével is megismerkednek elméleti és gyakorlati szinten egyaránt. A kapitány arra kérte az állományt, legyenek társak, partnerek a felkészülésben, működjenek együtt a feladatok megoldásában, végrehajtásában. A bajtársiasság a rendőrségnél a legfőbb érték.

Nagy Gyula alezredes személyes szakmai tapasztalatairól is szólt, majd kiemelte, tisztelet jár azoknak, akik a Készenléti Rendőrség Békés Megyei Határvadász Század tagjaként végzik feladataikat az államhatár védelméért. 

– Bátor döntés volt, hogy önök ide jelentkeztek. Vannak, akik komoly munkatapasztalattal érkeztek már közénk, nagyszerű hivatásra vállalkoztak. Mi, akik sok évtizede vagyunk tagjai a Készenléti Rendőrségnek, hosszú évek óta az államhatár védelméért dolgozunk, örülünk, hogy az állomány kötelékében tudhatjuk önöket. Minden tisztelet az önöké, akikkel együtt ezt a nagyon felelősségteljes, nehéz feladatot a jövőben közösen végezhetjük és azon munkálkodhatunk, hogy Magyarország, az Európai Unió és a schengeni térség államhatárait megvédjük azoktól, akik jogellenesen, illegálisan kívánják azt átlépni – fogalmazott.

A migráció drasztikus növekedése tapasztalható

Az illegális migrációval összefüggő jogsértések statisztikai adatai arra utalnak, hogy már az előző év hasonló időszakával összehasonlítva is drasztikus növekedés figyelhető meg a Magyarország területén feltartóztatott illegális migráns, az elfogott embercsempészek, az embercsepészés miatt elrendelt büntetőeljárások számát illetően. Nagy Gyula kiemelte: a 2021-es évhez képest is az idei évben a magyar államhatártól számított nyolc kilométeren belül a feltartóztatottak száma megháromszorozódott. A megakadályozottak  száma (akiknek nem sikerült átjutniuk az államhatáron) megduplázódott. A támadás jellegű cselekményekkel elkövetett jogsértések száma megsokszorozódott, ahogy az embercsempészek száma is.

– Az adatok bizonyítják és indokolttá teszik ennek a határvadász ezrednek, azon belül a Békés megyei határvadász századnak a létjogosultságát. Az említett tendenciát meg kell állítani, vissza kell fordítani. Akik most megkezdik tanulmányaikat, majd sikeres vizsgát tesznek, azoktól munkavégzésük során azt kérjük, tegyenek eleget a Készenléti Rendőrség jelmondatában foglaltaknak: Egység, hűség, becsület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában