Modernizálás

2022.09.23. 21:11

Átadták az új békési református óvodát - galériával

Átadták a több mint félmilliárdos beruházással elkészült Csillagfürt Református Óvodát pénteken délután, Békésen, a Fábián utcában. A csaknem 900 négyzetméteres épület korszerű, modern, egyben barátságos környezetet biztosít a gyermekek számára.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Für Henrik

Az eseményen Farkas-Piskóty Boglárka intézményegység-vezető köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, a református egyház zászlaja alatt egy modern, otthonos és barátságos épületben közel száz gyermek kezdhette el a nevelési évet.

Az átadó ceremónia kezdetén dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára utalva a püspök szavaira elmondta, dr. Fekete Károly az „Engedjétek hozzám a gyermekeket!” mondattal a Szentírás talán legszebb üzenetét idézte.

 

– Ebben benne van Jézus szeretete, benne van a tisztelet a családok iránt és az irgalom is, amelynek minden időben, minden esetben meg kell, hogy legyen a gyermekek felé – emelte ki. Az államtitkár kiemelte az összefogást, aminek eredményeként közel hetven református óvoda újulhat és újulhatott meg, vagy épülhet meg szerte az országban. Ennek részeként született meg a békési Csillagfürt Református Óvoda is.

Palatinus Pál, a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója köszöntőjében kifejtette, egy szép és nemes ünnep volt a pénteki átadó.

– Az ünnep abban különbözik a hétköznapoktól, hogy készülünk rá, várunk valamit, akár kisebb vagy nagyobb dolgokat. Ez a várakozás néha hosszúnak tűnik, mert szeretnénk, ha megvalósulna, szeretnénk ha minél előbb elérnénk. Így voltunk mi is az új óvodával – tette hozzá. Szólt arról, hogy tizenöt hónap áldozatos munkájának köszönhetően szeptember elsején elkezdődhetett a Csillagfürt Református Óvodában a nevelés. Kiemelte, hogy az intézményben szerető és gondoskodó közeg várja a gyerekeket.

Katona Gyula, az egyházközség nyugalmazott esperes-lelkipásztora halaszthatatlan családi esemény miatt nem lehetett jelen az eseményen, ezért gondolatait Molnár Máté vezető lelkész tolmácsolta. Katona Gyula írásában kitért arra, hogy szerdán megtekintette az új óvodát – immáron belakva, berendezve, felkészítve az átadási ünnepségre.

– Szívet-lelket melengető érzés volt, hogy az évek óta dédelgetett terv valóssággá vált – tette hozzá, majd kiemelte, a kormány támogatásának köszönhetően az Országos Református Óvoda Program keretében lehetővé vált, hogy a Békési Református Egyházközségnek is saját tulajdonú épületben működő óvodája legyen. Kifejtette, a gyermekek megtapasztalhatják azt a többletet, ami a falakon és a berendezéseken túl azok közvetítésével árad a gyermeki szívekbe, akik naponta értük dolgoznak.

Négycsoportos óvoda várja a gyerekeket

A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja 2018-ban kezdődött, és hatvanhat óvodát érint. Közülük ötven helyen épül új óvoda, a programban korszerű, napjaink színvonalának megfelelő intézmények valósulnak meg. Ennek eredményeként országos szinten több mint 3000 új óvodai férőhely jön létre, így a református óvodai férőhelyek száma több mint 40 százalékkal emelkedik a programnak köszönhetően.

A Magyarországi Református Egyház együttműködési megállapodás keretében valósítja meg az érintett egyházközségek szintjén a beruházásokat.

Mint azt Farkas-Piskóty Boglárka intézményegység-vezető köszöntőjében ismertette, a békési, Fábián utcai négycsoportos óvoda teljesen új épülete több mint félmilliárd forintból készülhetett el, amely a meglévő teljes óvodai létszámuk mellett további férőhelyeket is biztosít a város gyermekeinek. A több mint félmilliárdos beruházáshoz a munkaterületet 2021 június 26-án adták át, és 2022 szeptember elsején 93 gyermek örömteli zsivajával indulhatott el az év.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában