Hagyomány

2022.10.01. 12:27

Csattogtak az ollók és szállt a púderpor a csabai fodrászversenyen - galériával

Csattogtak az ollók, zúgtak a nyírógépek, szállt a púderpor, gyorsan jártak a versenyzők kezei szombaton a békéscsabai bevásárlóközpontban, ahol a BSZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola szervezésében mintegy félszáz fodrász- és kozmetikustanuló mérte össze tudását, tehetségét az ország minden szegletéből.

Licska Balázs, [email protected]

Mintegy ötven versenyző vett rész az ország minden részéből a fodrász- és kozmetikustanulók szombati versenyén

Fotó: Bencsik Ádám

Lestyánné Hricsovinyi Julianna, a BSZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola igazgatója elmondta, hogy komoly hagyományokra tekint vissza a Kós Károly Kupa, immár 23. alkalommal szervezték meg, neves nemzetközi és helyi cégek támogatásával. A zsűriben elismert mesterek kaptak helyet, illetve voltak úgynevezett társadalmi, nem szakmai tagok is, akik az összhatást értékelték. Kiemelte, a békéscsabai középiskolában ötven éve képzik a fodrászokat, kozmetikusokat, és hogy az elmúlt évtizedek alatt olyanok is kikerültek az intézményből, akik országos versenyeken, Európa- és világbajnokságokon egyaránt megállták a helyüket. Úgy véli, az, hogy a versenynek a tradíció alapján a bevásárlóközpont adott helyet, lehetőséget nyújtott arra, hogy felhívhassák a figyelmet a magas színvonalú képzéseikre, a megmérettetés pedig esélyt teremtett arra a tanulóiknak, hogy a vizsgára felkészülhessenek.

Palkóné Zámbó Edit szakoktató, diplomás, ezüstkoszorús mesterfodrász elmondta, hogy a fodrásztanulókat értékelő zsűriben olyan szakemberek kaptak helyet, akik benne vannak egyrészt a versenyzésben – volt olyan tag, aki nemrég egy párizsi viadalon ötödik helyezést ért el –, másrészt pedig a duális képzésben gyakorlati helyet biztosítva. Az értékelés során figyelték a kivitelezés technikai elemeit, hogy a vonalvezetés mennyire felel meg a trendeknek, hogy mennyire tiszta a fésülés és az átmenet. A férfiaknál most divat a barber stílus, a kontúrok éles megjelenítése; a női hajvágásnál a tananyagban szereplő négy alapvágást kérték számon a fiatalokon; a menyasszonyi kontynál pedig a szövést és a fonást helyezték előtérbe.

Priskiné Fekete Adrien aranykoszorús kozmetikusmester sorolta: fontos volt, hogy a kozmetikustanuló az alkalmi sminkkel valóban szépítse a vendégét, hogy azt szépen dolgozza ki; és hogy a munkával megfelelhessen a versenykiírásnak, azaz annál ne legyen se több, se kevesebb. Az alkalmi smink általában több, mint ami egy menyasszonyra felkerül, de azért nem volt szabad túlzásokba esni az arcra és a szem környékére felkerülő készítményekkel; és lényeges volt, hogy a munka mennyire van összhangban a frizurával, a ruhával és a fejdísszel. Hangsúlyozta, hogy nem egyszerű felkészülni egy ilyen megmérettetésre, és ahhoz képest, hogy a diákok egy éve vesznek részt a képzésben, ügyesek voltak, sikeresen helytálltak. 

A megnyitón Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, szerinte minden kislánynak volt olyan korszaka, amikor fodrász vagy kozmetikus szeretett volna lenni, tehát kedvelt szakmákban versenyezhettek a fiatalok. Hangsúlyozta, hogy a Kós Károly középiskolában magas színvonalú képzés folyik, hiszen a tanulóik kiváló eredményeket érnek el a szakmai viadalokon.

Tisztaságra, precizitásra törekedett

A dobozi Szabó Dániel borbély hajvágásban és női alap hajvágásban is ringbe szállt. Mint mondta, mindkettőnél tisztaságra, precizitásra kell törekedni. A nőinél fontos az egyenes vágás; a korrekció, azaz az, hogy az esetleges hibákat javítsa; a hajleválasztás és a szárítás. Emellett szintén mindkét kategóriában hangsúlyt szükséges fektetni a végső fázisra, a finiselésre.

Hozzátette: rendkívüli versenyszellem dolgozik benne, elhivatott a sportokban, a fodrászatban pedig kiélheti a művészi irányultságát is, úgy véli, olyan eszközökkel dolgozhat, amelyekkel valóban lehet alkotni. Szereti magát megmérettetni, szeretne nemzetközi szintre eljutni.

Érettségi utáni képzés keretében második éve tanul a Kós Károly középiskolában. Eleinte szeretne mások mellett dolgozni, hogy még többet tanulhasson, még több tapasztalatot szerezhessen, majd saját fodrászatot nyitna a tervei szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában