Ünnepi úrvacsorás istentisztelet

2022.10.01. 18:32

Öt egyházmegyéből nyolcszáz hívő érkezett Sarkadra

Több mint száz éve egy egyházmegye volt a békés-bánáti. A szombaton Sarkadon, a belvárosi református templomban és környékén tartott nagyszabású rendezvényen találkoztak az egykori egyházmegye mostani képviselői: az anyaország területéről a békési és a csongrád-csanádi, Romániából az aradi és a temesvári, valamint Szerbiából az ottani egyházmegye. Az eseményen több mint nyolcszáz hívő vett részt a három országból, az összesen öt egyházmegyéből.

Licska Balázs, [email protected]

Az ünnepi úrvacsorás istentiszteletre megtelt a belvárosi református templom Sarkadon

Fotó: L. B.

A szombat délutáni ünnepi úrvacsorás istentiszteleten szolgált Demeter Ottó, a Békési Református Egyházmegye esperese, Koncz Zsolt sarkad-belvárosi református lelkész is többek között, valamint igét hirdetett dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

A püspök felidézte Pál apostol történetét, hogy egy igazi emberi sors volt az övé, voltak olyan szakaszai az életének, amelyekre bizonyára szívesen emlékezett, ugyanakkor olyanok is, amelyeket kiradírozott volna. Egymással ellentétes kulcsfogalmakat említett, így azt, hogy ugyanúgy volt egy ember a Krisztusban, mint ahogy az is, akit megkísértett a gonosz.

Az eseményen több mint nyolcszáz hívő vett részt a három országból, az összesen öt egyházmegyéből /Fotó: Fazekas László/

Pál apostol szárnyakat, elhívást kapott az Úrtól. Azonban egyfajta üdvös féket is, amelyet ő tövisnek nevezett. Kérte az Istent, hogy ezt vegye el tőle, mert akkor többet tudna szolgálni és tenni az egyházért, több gyülekezetet tudna létrehozni. Pál apostol ellenségei ezt a tövist büntetésként értékelték és megszégyenítették őt, jelezve, hogy kiderült, ő sem tökéletes. Ő is érzékelte, hogy a tövis akadályozza, szégyen, düh és keserűség foglalta el a szívét.

Aztán következett az elmélyülés, a csend, és Pál apostol meglátta a tövist Isten szemszögéből, és mindez megadta neki a megoldást is a problémára. Egy olyan tövist kapott, amellyel együtt kell élnie, amely formálja azért, hogy ne bízza el magát. Világossá vált számára, hogy nem a tövissel kell foglalkoznia, hiszen elég neki az Úr kegyelme, a tövis óvja az elbizakodottság bűnétől. A tövissel nemhogy többet, hanem még kevesebbet tudna csak szolgálni.

Óriási tett dr. Fekete Károly szerint elfogadni a töviseket, mert sokan azt tekintik sikernek, ha képesek azokat kiiktatni. Isten döntése szerint viszont a győzelemhez mindig tövises út vezet, mondhatni töviskoszorús, mint Jézus Krisztusé. Pál apostolt történetével azt üzente, hogy az élet harcai nélkül nem lennénk olyan és annyira emberek, mint amilyenekké ezek tesznek minket.

Hozzátette, a magyar református egyháznak is van tövise, ez pedig Trianon, amely újra és újra felsért. Akkor is sebez, ha otthon vagyunk, akkor is, ha kirándulunk Erdélyben, a Felvidéken, a Délvidéken, Kárpátalján. Feltette a költői kérdést, hogy vajon milyenek lennénk, ha csak a magyar büszkeség lenne, és a fájdalom nem.

– Bár szeretnénk kivenni a tüskét az elégedetlenség miatt, meg kell hallani azt az isteni üzenetet, hogy elég neked az én kegyelmem – fogalmazott dr. Fekete Károly. 

A püspök hangsúlyozta, hogy Isten hív minket a kegyelem forrásához, és aki az eléggel nem tápláltatik, az a sokkal sem lesz elégedett. Azzal a gondolattal zárta, hogy „csak Krisztus kegyelme lehet elég”.

Beszélt arról is, hogy a Sarkadon egybegyűltek erővé tudnak válni Isten elégséges kegyelméből. Hálát és köszönetet mondott azoknak a híveknek, akik több száz kilométert utaztak a találkozóra. Kiemelte, hogy amikor Isten közelébe kerül, akkor össze tud gyűlni a szétszóródott magyarság.

Lemásolták kézzel a Bibliát

A találkozót számos kiegészítő program színesítette Sarkadon, a belvárosi református templom környékén. Az istenháza előtti téren kirakodóvásárt rendeztek, több egyházközség kínált portékákat. A városi képtárban kiállítást szerveztek, a gyülekezeti teremben pedig hálaszobát rendeztek be. Az egyik legérdekesebb programmal a királyhágómelléki egyházkerület érkezett: a nőszövetség tagjai a koronavírus-járvány idején kézzel lemásolták a Bibliát, és azt bőrbe kötötték – ezt is meg lehetett nézni, ebbe is bele lehetett lapozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában