Betakarítási bizottság

2022.10.04. 06:35

A kukoricát még aratják, a repce már kikelt Békésben

Dél-Békésben, Békéscsabán, Orosháza térségében a napraforgót learatták a gazdák, de a Sarkadi, Szeghalmi járásban még vannak betakarításra váró táblák. Többek között erről is szó esett a Békés Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság hétfői ülésén Békéscsabán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatóságán.

Ny.L:

Fotó: MW-archív

Bozó József, a bizottság elnöke elmondta, a napraforgónál az átlaghozam 1,2 tonna/hektár. Szójánál a terület 10 százalékánál tartanak a gazdák, 1 tonna/hektár a termésátlag. Kukoricánál a rendkívüli aszály miatt nem betakarítható terület nagysága nem változott, 60 százalék. Az aratható tengeri területén a betakarítás 15 százalék körül áll. Az őszi káposztarepce vetése befejeződött, a kikelt növények jó állapotban vannak. Az őszi árpa eddig a tervezett terület 60 százalékán került a földbe, a búzánál öt százaléknál tartanak a termelők. A rozs és a tritikálé vetésével ugyanakkor már végeztek a gazdálkodók. A magágy-előkészítés az elmúlt héthez képest nem haladt jelentősen, jelenleg 60 százalékon áll. Az őszi mélyszántás megkezdődött, 10 százalék körül alakul.

Tóth János, a Békés Megyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályvezetője kiemelte, az aszálykár-bejelentési időszak szeptember 30-ával lezárult. A kárbejelentések száma az idei évben 7200 körüli, ami meghaladja az ötezres ügyfélszámot. A héten várhatóan befejeződik a határozatok kiküldése. A kifizetési kérelem beadási időszaka 2022. november 1-30.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!