Rendelet

2022.11.29. 20:00

Vármegyésre cserélik a hivatal bélyegzőit Békéscsabán

Békés Vármegye Önkormányzata – így nevezik január 1-jétől a megyei önkormányzatot, erről döntöttek a minap a megyei közgyűlés Békéscsabán tartott ülésén.

L. B.

Zalai Mihály

Fotó: Für Henrik-archív

Rendeletet is alkottak Békés vármegye jelképeiről, a Békés vármegye név használatáról, valamint módosították az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, illetve a hivatal alapító okiratát is, ami szerint a hivatalt Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatalra keresztelik át.

Zalai Mihály elnök elmondta: a vármegye a demokrácia egyik kifejeződése volt a középkorban, ennek kiterjesztése, fejlődése szakadt meg 1950-ben. A vármegyéket 900 éven át vármegyéknek nevezték, csak 70 éven át megyének. Tehát a vármegye elnevezés egy gesztus, szimbólum, tisztelgés a hagyományok előtt, és az elmúlt 70 évet magunk mögött hagyva visszatérhetünk a több mint ezer éve megszületett kifejezéshez.

Az átnevezés kapcsán felmerülő költségekről elmondta: néhány bélyegzőt szükséges cserélni. A változásokat folyamatosan vezetik majd át, amikor egyébként is elérkezik a csere ideje, vagyis semmilyen előrehozott kiadást nem okoz az önkormányzatnak a vármegye név használata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában