Ügyészségi hírek

2023.01.30. 09:58

A mezőberényi testvérpár fegyházat kaphat a kristállyal kereskedésért

Jelentős mennyiségű kábítószerre társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a Békés Vármegyei Főügyészség egy 44 éves, büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő férfi és egy büntetlen előéletű, 36 éves nő ellen. A mezőberényi illetőségű, letartóztatásban lévő testvérpár a vádirat szerint 2020 nyara és 2021 júliusa között úgynevezett „kristállyal” kereskedett.

Nyemcsok László, [email protected]

Forrás: police.hu

A férfit korábban a bíróság hasonló jellegű bűncselekmény – új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette – miatt végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte. Ez sem tartotta vissza attól, hogy ismét ilyen jellegű bűncselekményt kövessen el. A vele szemben elrendelt, úgynevezett reintegrációs őrizet 2020 júliusában lejárt, ezt követően a férfit feltételes szabadságra bocsátották. Ekkor a testvérpár elhatározta, hogy bódító hatású anyag, „kristály” beszerzésével és értékesítésével jut saját és családjuk létfenntartásához szükséges, rendszeres bevételhez.

Forrás: police.hu

A vádirat szerint a terheltek megállapodásukban felosztották egymás között a kábítószer kereskedelmével kapcsolatos feladatokat. Az anyagot a testvérpár férfi tagja szerezte be. A fogyasztóknak történő közvetlen értékesítést a vádlottak közösen végezték, de a férfi önállóan is adott el kristályt. Javarészt azonban – a testvérével történt egyeztetés után – a nő szolgálta ki a vevőket.

A tevékenység végzésében a férfi vezető szerepet töltött be: ő határozta meg, hogy a beszerzést követően kinek, mennyi kristályt értékesítsenek, és milyen áron. A nő a testvérétől átvett, mintegy százgrammos kiszerelésű, szintetikus anyagot tartalmazó csomagokat a lakóhelyéül szolgáló békési házban tárolta. Az anyagot az egyes megrendelésekhez igazodva kimérte, porciózta, csomagolta, majd értékesítette az otthonában személyesen megjelent vásárlóknak, a bevételt pedig a testvérének adta át.

Forrás: police.hu

A főügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen azt kezdeményezte, hogy a bíróság az elsőfokú ítéletének kihirdetéséig tartsa fenn mindkét vádlott letartóztatását. A főügyészség ezenfelül arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltekkel szemben végrehajtandó fegyházbüntetést szabjon ki, tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást. A férfival szemben a bűncselekménnyel elért vagyoni előny, 770 ezer forint erejéig, míg a nőtől vonja el a bűncselekmény eszközéül használt személyautót. Tekintettel arra, hogy a férfi a bűncselekményt a vele szemben más ügyben kiszabott szabadságvesztéshez kapcsolódó feltételes szabadság alatt követte el, a főügyészség indítványt tett annak megszüntetésére, valamint arra, hogy a bíróság állapítsa meg: a férfi a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában