Nyolcmilliárdos fejlesztés

2023.02.03. 09:55

Épül az új vásárcsarnok: Közép-Európa legnagyobb piaca lesz a békéscsabai

Látványos szakaszához érkezett a piac nagyszabású, több mint 8 milliárd forintos fejlesztése, hiszen immár látható, hogy miként fest majd a készülő hatezer négyzetméteres vásárcsarnok, illetve az elavult és emiatt elbontott helyén épült vadonatúj pavilonsor. Az elkészült piacot, mely a fejlesztéssel Közép-Európában a legnagyobb lesz, várhatóan idén nyáron vehetik birtokba az árusok és a vásárlók.

Licska Balázs, [email protected]

Ütemezetten haladnak a munkák a hatezer négyzetméteres, fedett-nyitott vásárcsarnoknál

Fotó: Für Henrik

A készülő, hatezer négyzetméteres fedett, nyitott vásárcsarnokon belül lesz egy zárt, fűthető és hűthető rész – mutatta a helyszínen Molnár Ferenc, a kivitelező cég, a Swietelsky szakembere. A projektvezető elmondta, hogy a belső szakipari munkák folynak jelenleg, azaz burkolnak, festenek, elhelyezik a nyílászárókat, beszerelik a mintaárudák biztonsági rácsait. A területen tizennyolc árudát alakítanak ki, amelyek közül kettő dupla méretű lesz; illetve helyet kapnak szociális blokkok, öltözők, irodák is az épületben.

A vásárcsarnok külső, ám fedett részén megannyi pavilont alakítanak ki a leendő árusoknak, ezek acélszerkezete immár elkészült, most többek között fehérre festik azokat. Ugyancsak a külső, ugyanakkor nyitott részén – amelyet körbefognak a pavilonok – egy agórát alakítanak ki, ide növényeket, fákat telepítenek, ivókutat létesítenek, de utcabútorokat szintén kihelyeznek. A Trefort utca felőli bérraktár is elkészült – a műgyanta padlózat egyelőre várat magára –, illetve a gazdasági udvart is kialakították parkolókkal.

Elmondta, hogy az elbontott pavilonsor helyén elkészült a vadonatúj pavilonsor, a nagyjából 250 négyzetméteren tíz üzlet kap majd helyet. Itt a befejező munkák zajlanak jelenleg. Molnár Ferenc ismertette, miszerint folyamatosan haladnak a sétányok kialakításával – összesen 12 ezer négyzetméter kap térburkolatot –, mind a vásárcsarnoknál, mind a Szabó Dezső, az Illésházi és a Trefort utcák felől. A projektvezető hozzátette, zajlik a növények telepítése is, amelyek számára öntözőrendszert ugyancsak kialakítanak.

A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita elmondta, hogy ütemezetten, a hatályos szerződéses határidők figyelembevételével haladnak a munkák. A korábbi elavult piac teljesen megújul, és 21. századi körülmények fogadják majd az árusokat és a vásárlókat, akik várhatóan nyáron vehetik birtokba a létesítményt.

– Közép-Európa legnagyobb piacává válik a békéscsabai – hangsúlyozta Hanó Miklós alpolgármester, emlékeztetve, hogy a beruházás a kormány támogatásával, a Modern Városok Program keretében valósul meg, több mint 8 milliárd forintból. A fejlesztést több szempontból is számottevőnek nevezte. 

Hanó Miklós alpolgármester beszélt a piacfejlesztés jelentőségéről

Egyrészt lehetőséget kapnak a békéscsabai és térségbeli kistermelők, őstermelők a zöldségek, gyümölcsök, húskészítmények és egyéb élelmiszerek értékesítésére, de másfajta megszokott termékek szintén kaphatók lesznek. Úgy véli, van annyi kereskedő, amennyivel teljesen be lehet lakni a létesítményt, tehát szükség volt ekkora vásárcsarnokra. Másrészt a termékeket nem kell messziről, több száz kilométerről utaztatni, ami garanciát jelent a minőségükre, frissességükre. Harmadrészt a vásárlók friss, minőségi, egészséges élelmiszereket kaphatnak a piacon. Emellett turisztikai látványossággá is válik a piac, ahol lehet sült kolbászt, lángost kapni és helyben enni.

Hanó Miklós kiemelte, hogy már most számos probléma megszűnt annak köszönhetően, hogy a nagybani piac kiköltözött a Kétegyházi útra. Hangsúlyozta, nem csak a vásárcsarnok lesz látványos, modern és 21. századi, hiszen az egész környéket rendbe teszik, ahol kulturált körülmények között lehet pihenni, beszélgetni is a vásárlás mellett. A Szabó Dezső, az Illésházi és a Trefort utcákban is meg lehet majd állni autókkal. A parkolási nehézségre a parkolóház megépítésével ugyancsak választ adtak, amelybe liftet is beépítettek, hogy a nagy csomagokkal könnyen fel lehessen jutni az első és a második szintre.

Parkolóházat építettek

A nagyberuházás első üteme keretében 2021 végén elkészült a Kétegyházi úton a több mint 9 ezer négyzetméteres nagybani piac. Tavaly év elejére megépült a Szabó Dezső utcában, a gazdabolt mellett, a korábban parkolóként használt területen a háromszintes, összesen csaknem 300 gépjárműt befogadni képes parkolóház – emlékeztetett dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. A fejlesztés mostani ütemében – a vásárcsarnok és a pavilonsor szerkezetépítési munkái mellett – elkészültek a Piac tér, a Szabó Dezső és Illésházi utca út- és parkolófelületei.

Véget ért az út- és járdafejlesztés

Hanó Miklós alpolgármester elmondta: véget ért az összességében közel 10 milliárd forintos út- és járdafejlesztési program, és kiemelte, hogy száz éve nem valósult meg ekkora volumenű beruházás a városban. Mindezt a Fidesz-frakció kezdeményezte. A korábban földes utcák közül mintegy százat aszfaltoztak le, sokat korszerűsítettek, illetve azokat a járdaszakaszokat, amelyek a legkritikusabbak voltak, rendbe tették, legalább az utcák egyik oldalát járhatóvá téve. A beruházással javították az életkörülményeket, és lényegesnek mondta azt a törekvést, hogy ne csak a belvárost, hanem a külső városrészeket is fejlesszék.

A Modern Városok Program beruházásai közül kiemelte a geotermikus projektet is. Annak keretében termelő és visszasajtoló kutakat fúrtak a Nádas soron és a Gyulai úton, a városi sportcsarnok környékén. A rendszerre számos önkormányzati épületet köthetnek rá, és így azokat a termálvízből kinyert hő segítségével fűthetik. Szerinte ennél olcsóbb megoldás nem létezik, ezért a jelenlegi energiaárak miatt előremutatónak mondta a fejlesztést, amely év közepén zárulhat. Ugyanakkor szeretnék folytatni is, hiszen van lehetőség a rendszer bővítésre és további épületek rákötésére, bíznak abban, hogy kapnak a beruházásra forrást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában