Internetes csalások

2023.02.05. 14:24

Behálózta a nőt, négymilliót zsebelt be az álkatonatiszt

Akár súlyos milliókba kerülhet az internetes ismerkedés, és sokat veszíthetnek azok is, akik idegenek kérésére alkalmazást telepítenek a telefonjukra, számítógépükre. Dr. Szombati Andreával, a Békés vármegyei főkapitányság sajtószóvivőjével az internetes, telefonos csalásokról szóló sorozatunk negyedik részében ezt a témakört jártuk körbe Békés vármegyei példákkal.

Beol.hu

Az átvert szerelmes nő három részletben több mint négymilliót utalt az álkatonatisztnek /Fotó: Shutterstock/

Dr. Szombati Andrea elmondta, a Békéscsabai Rendőrkapitányságra tavaly október 3-án három csalásról érkezett bejelentés. Egy nő interneten megismerkedett egy magát katonatisztnek kiadó idegennel, aki azt állította, hogy háborús övezetbe akarják áthelyezni szolgálatra. Csak akkor mentesülhet ez alól, ha lefizeti a felettesét. A nő három részletben több mint négymillió forintot utalt el neki.

Egy másik nőt szintén egy idegen hívott fel és rávette arra, hogy telepítse a telefonjára az Anydesk alkalmazást. Miután megtette, a számlájáról leemeltek 1 millió 360 ezer forintot.

Egy idős férfi pedig egy internetes hirdetés alapján kriptovalutába akart befektetni. Magas hozamot ígértek neki, és vele is telepítették az Anydesket. Ő 650 ezer forintot veszített azzal, hogy ezt megtette. A szóvivő ismételten kérte: ne telepítsenek idegenek kérésére semmilyen alkalmazást a telefonjukra, számítógépükre, és ne adják meg adataikat, jelszavaikat, kódjaikat senkinek.

Másik időpontban egy orosházi nőt károsítottak meg az Anydesk nevű alkalmazás segítségével. A nő arról tett bejelentést a rendőrségen, hogy pár órával korábban felhívta valaki telefonon, és azt mondta neki, hogy a bankszámláján egy 200 ezer forint értékű vásárlás vár jóváhagyásra.

A nő közölte, hogy ő nem vett semmit, mire az idegen elhitette vele, ha telepíti az Anydesk alkalmazást a telefonjára, akkor elkerülheti a hasonló eseteket, nem tudnak majd visszaélni a banki adataival. A hölgy telepítette az alkalmazást, de ezzel pont az ellenkezőjét érte el. A számlájáról rögtön elutaltak 700 ezer forintot.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy legyenek óvatosak az ismeretlen telefonálókkal.

Ne telepítsenek a telefonjaikra, számítógépükre olyan alkalmazásokat, amiket nem ismernek. Ne menjenek el idegenek kérésére bankautomatákhoz, ne használjanak a telefonálók által megadott kódokat! Ha idegenek a banki adataikat, kódjaikat kérik, vagy a számlával kapcsolatosan a pénzforgalomról érdeklődnek, bontsák a vonalat, aztán hívják fel bankjuk ügyfélszolgálatát az információs vonalon, és kérdezzék meg, hogy valóban van-e elintéznivalójuk, függőben lévő tranzakciójuk. 

Előfordul olyan eset is, amikor nem a vevőt, hanem az eladót húzzák le, erről ITT olvashat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában