Katolikus egyház

2023.03.26. 17:27

Face2Face imaesteket is szervez a fiatal békéscsabai diakónus

A mindössze 24 esztendős Tapodi Krisztián február eleje óta szolgál Békéscsabán diakónusként a római katolikus hívek közösségeiben, pappá szentelése a nyáron lesz. Mint lapunknak adott interjújában mondta, olyan egyházat képzel el, ami nem épület- vagy papközpontú, de összetartó, a közösségekre jobban építő és a hívekre reflektáló lesz.

Szegfű Katalin [email protected]

Tapodi Krisztián nyitottnak tartja magát a fiatal korosztály nevelésére és hitoktatására /Fotó: Szegfű Katalin/

– Milyen út vezetett el a papi szolgálatig az Ön esetében?
– A Szeged közelében fekvő Bordány községben nőttem fel. Szüleim gazdálkodók, hárman vagyunk testvérek. Szüleim vallásos, templomba járó emberek, a hitem alapjait tőlük kaptam, majd Szegeden a piaristáknál mélyítettem el. Hálás szívvel emlékezem a Bordányban szolgált papokra, akiknek a munkája folytán (éppen a gyermekségem és fiatalságom idején) megpezsdült az egyházközségi élet, ez indított a piarista gimnáziumba, ahol felsőbb évfolyamosként a fiatalabbak lelki formálásában már szerepet vállaltam csoportfoglalkozásokon. Ez a feladat és felelősség indított a papi pálya felé. Érettségi idejére már tudtam, hogy ezzel akarok foglalkozni. 

– Milyen felsőbb tanulmányokat folytatott?
– A papnevelő intézetben, szemináriumban, ötéves képzés várt rám, ami a Gál Ferenc Egyetemmel együtt képezi a diákokat. Tavaly fejeztem be a tanulmányaimat teológia-hittanár szakon. Csongrádon voltam gyakorlaton, majd a püspök úr Békéscsabára delegált, ahol diakónusként kezdtem meg a munkámat, mivel a pappá szenteléshez el kell érni a 24 éves kort. A szentelésem júniusban lesz. 

– Milyen területen szeretne szolgálni a jövőben?
– A fiatal generációkhoz közel állok, életkorom folytán is, és kifejezetten a kamasz korosztályhoz érzek elhívást. Ők még formálhatóak, jó irányba terelhetőek, nevelésükre és hitoktatásukra nyitottnak tartom magamat. Úgy gondolom, hogy jól kell a keresztény hit alapjainak üzenetét átadni a számukra, az egyházat vonzóan bemutatni, Jézust hitelesen kell képviselni. Diakónusi jelmondatom Ferenc pápa szavai voltak: bárányszagú pásztorokra van szüksége az egyháznak. Ez azt jelenti, hogy az emberek közelébe kell menni, kilépve a biztonságos templomfalak közül, és a hívek mindennapjai részévé kell tenni a hitgyakorlatot. 

– Milyen eredményeket tud máris felmutatni békéscsabai munkájában?
– A Páduai Szent Antal Társszékesegyház égisze alatt március legvégén ifi klubot indítunk, kifejezetten 13-17 éves fiataloknak. Sokat várok ezektől a kéthetenkénti alkalmaktól, közösség fog épülni, ami nagy dolog napjainkban. Hitoktatást folytatok a dobozi általános iskolában és Csabán a katolikus iskolában a bérmálkodásra készülő nyolcadikosoknak tartok foglalkozásokat. Sikernek tartom a Face2Face imaest megszervezését. Ez a mozgalom Szegedről indult, tanítással, szentségimádással, szintén a fiatalok megszólítása céljával. A cserkészek munkájába is belefolytam. Bármerre is jártam eddig, megismerve az itteni katolikus közösségeket, kiscsoportokat, mindenhol szeretettel fogadtak és mindenhol azt érzem, hogy szolgálatomra szükség van Békéscsabán, számítanak rám.

– Milyen lesz ön szerint a jövő katolikus egyháza? Az az egyház, amelyet az önhöz hasonló fiatal papok építenek és formálnak majd.
– Az én „kedvenc karakterem” az egyházban Boldog Carlo Acutis, aki egy 20-21. század fordulóján élt olasz ifjú volt, és nagyon fiatalon halt meg. Rövid élete során tejesen hétköznapi életet élve is „szentté” tudott válni jószívűségével, sugárzó istenszeretetével, az elesett emberek felé való szolgálatával, egyházhoz való hűségével. Nekem az ő élete példaszerű és úgy érzem, hogy a jövő katolikus egyházát az ezt a fajta életszentséget megélni képes hívekkel és a modernség felé elinduló papsággal fogjuk megalapozni. A generációk közötti gondolkodásbeli különbségeket érzékelem, de úgy gondolom, hogy évtizedek múlva a hozzám hasonló fiatalok lelkületéből következő változások érezhetőek lesznek. Olyan egyházat képzelek el, ami nem épület- vagy papközpontú, de összetartó, a közösségekre jobban építő és a hívekre reflektáló egyház lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában