Előadás

2023.03.28. 18:19

Felfedték a múltat: egykor katonai kórház is volt a békéscsabai iskola

A több mint száz éve, 1909-ben polgári fiúiskolának épült Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola épületébe látogattak el kedden a városvédő és városszépítő egyesület tagjai, ahol Papp-Jóljárt Gyöngyi igazgató és Várai Zsuzsanna történelemtanár beszélt az intézmény és az épület történetéről.

L. B.

Várai Zsuzsanna beszélt az épület történetéről, mellette, a képen balról Mészáros Zsuzsanna, a városvédő és városszépítő egyesület alelnöke, valamint Papp-Jóljárt Gyöngyi igazgató

Fotó: Für Henrik

Várai Zsuzsanna elmondta, hogy 1901-ben egy polgári fiúiskola alapítását rendelte el a minisztérium, és a település fel is ajánlott egy épületet erre a célra, de azt nem fogadták el. Ezért döntöttek az építkezés mellett, helyszínként pedig a Petőfi-ligettel szomszédos területet választották. A munkálatok 1909-ben indultak, és a diákok – akik addig máshol tanultak – az 1910/11-es tanévet immár itt kezdték meg.

Az első világháború idején kiköltöztették az osztályokat, mivel az épületet katonai kórháznak rendezték be, és 1920-ig így is működött. 1924-ben mezőgazdasági iskolát fogadott be az épület, hogy a végzett fiatalok tovább tanulhassanak. A második világégés időszakában, 1944-ben a német, majd a szovjet katonai parancsnokság foglalta el az épületet. 1945-től működik itt általános iskola, a polgári fiúiskola utolsó osztálya 1948-ban ballagott el.

1956-ban is fontos szerep jutott az épületnek. Az általános iskolában tanított akkor az a Fekete Pál, aki később a megyei forradalmi tanács elnöke lett, és akit az 56-os események után bebörtönözték és örökre eltiltották a katedrától. Amikor november 4-én a szovjetek megszállták Békéscsabát, másfél órás fegyveres összetűzés zajlott az épületért.

Az 1. számú Általános Iskola 1971-ben vette fel az akkor száz éve született parasztpolitikus, Áchim L. András nevét. Mivel nőtt a gyerekek száma, az épületet egy újabb szárnnyal bővítették. Bár megvoltak Sárkány Ervin erre vonatkozó tervei – amelyek az 1909-es építkezésre készültek –, más stílusban épült meg ez a rész: sőt, míg a régi szárny háromszintes volt, az újabb négyszintes lett. A 80-as években ezernél is több diák járt a Petőfi utcára.

Aztán, ahogy megcsappant a tanulók száma, az 1. számú és a Kölcsey utcai, 3. számú általános iskola összevonásáról döntött az önkormányzat, így jött létre 2001-ben a mai Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola. Papp-Jóljárt Gyöngyi igazgató felidézte: a város öt éven át 20-20 millió forinttal segítette az épület felújítását, és hogy a két tantestület sokat dolgozott azért, hogy összecsiszolódhassanak. Jelenleg 635-en tanulnak az intézményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában