Segítségnyújtás

2023.05.30. 11:50

Vadászok adományából bővült a csabai gyermekosztály

Három új, felnőtt méretű elektromos ággyal bővült a Dr. Réthy Pál Tagkórház gyermekosztálya abból az 1,1 millió forintos adományból, amit Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.-től kapott. Az adományozó oklevelet kedden adták át az osztályon.

Vásári Erzsébet [email protected]

Vadászok gyűjtöttek a Dr. Réthy Pál Tagkórház gyermekosztályának.

Fotó: Bencsik Ádám

Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője az átadón elmondta, a 2022-es Országos Jótékonysági Vadászat egyik adományát adják át a Dr. Réthy Pál Tagkórház gyermekosztályának. Hozzátette, immár negyedik alkalommal érkeznek ilyen céllal erre az osztályra, és idén 1,1 millió forintot tudtak magukkal hozni. Ebből az összegből három darab elektromos gyermekágyat vásárolt magának a részleg.

Az ügyvezető hangsúlyozta, minden alkalommal, amikor adományoznak, a gyermekosztály szakszemélyzete határozza meg azt, hogy a felajánlott összegből milyen eszközöket szereznek be. Idén pedig a fent említett ágyakat érezték prioritásnak a könnyebb és korszerűbb betegellátás érdekében.

Mint kiderült, az Országos Jótékonysági Vadászat tavalyi akciója során összesen 46,5 millió forintot gyűjtöttek össze, amit az ország 21 kórházának gyermekosztálya között osztanak szét. Fejes László visszaemlékezett, immár tíz éve zajlanak ezek a jótékonysági vadászatok hazánkban, amely idő alatt összesen 170 millió forintot juttattak el a magyar egészségügybe adományként. Ezen összegből 286 új és korszerű orvosi, illetve ápolási eszközt vásároltak, ezzel a mai napig több mint 117 ezer gyermek gyógyulásához járultak hozzá.

Békés vármegyét illetően Fejes László elmondta, itt már közelítenek a 4 millió forinthoz az összadomány tekintetében, és a mostani hárommal együtt 12 orvosi eszközt adtak át a csabai gyermekosztálynak, ezzel mintegy 10 ezer gyermek gyógyulását segítve.

Az adományozó oklevelet kedden adták át az osztályon. Fotó: Bencsik Ádám

Az ügyvezető kifejtette, a magyar vadásztársadalom az elmúlt tíz évben felépítette az Országos Jótékonysági Vadászaton keresztül Magyarország legszélesebb körű karitatív programját, amiért hálás minden támogatójuknak, Békés vármegyén belül pedig a nagybánhegyesi Turul Vadásztársaságnak, akik nélkül a csabai adományátadás nem jöhetett volna létre.

Végül Fejes László hangsúlyozta, az, amikor valaki a gyermekek gyógyulását támogatja, egyet jelent azzal, hogy a jövőbe fektet be. Az ő céljuk pedig az, hogy a jótékonysági vadászaton keresztül egyfajta példát mutassanak más társadalmi szervezeteknek.

Dr. Kolozsi Anita, a Békés Vármegyei Központi Kórház gyermekosztályának békéscsabai részlegvezető adjunktusa elmondta, a vadászok évről-évre támogatják kórházukat, és immár hagyománynak számít az is, hogy visszalátogatnak részlegükre. Ilyenkor pedig mindig adományokkal segítik és korszerűsítik az osztály eszközparkját, és persze szépítik a környezetét. Idén három felnőtt méretű elektromos betegágyat kaptak, melyek nagyban segítik őket az ápolásban, hiszen könnyebbé teszik a vérvételeket és a sérült gyermekek elhelyezését.

Távolabbi terveikről a részlegvezető adjunktus elmondta, hogy a jövőben a bejárathoz hasonló dizájnt szeretnének a kórtermekbe is varázsolni annak érdekében, hogy a gyermekek minél barátságosabb környezetben gyógyulhassanak.

Az átadón dr. Kolozsi Anita és Fejes László mellett Tárkány-Szűcs Zsuzsanna ápolási igazgatóhelyettes köszöntötte a jelenlévőket, és fejezte ki háláját a vezetőség nevében az adományért.

Folyamatosan épül és szépül a gyermekosztály

Dr. Kolozsi Anitától megtudtuk, több mint másfél évvel ezelőtt a kórházvezetőség megbízásából endokrinológiai-diabetológiai profilúvá vált a csabai gyermekosztály, a gyulai osztály részlegeként. Azóta igyekeznek folyamatosan korszerűsíteni az eszközparkot, részben diabetológiai pályázatnak köszönhetően, részben pedig az olyan adományokból, mint amilyen a mostani is.

Részletezte, eddig felújították a gyermekosztály játszószobáját, az irodai részt, kaptak légkondicionáló berendezést, kialakítottak egy oktatószobát, ahol a diabétesz oktatás, vagyis egy pumpacentrum működik. Itt helyezik fel a pumpákat, illetve a szenzorokat, és a dietetikai oktatásnak is helyszínt biztosít. Továbbá korszerűsítettek orvosi szobát, illetve a kezelőt felszerelték reanimációs táskával, laborgéppel, reanimációs defibrillátorral, és egyéb kisebb eszközökkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában