Új lakók érkeztek a Miskolci Állatkertbe

2022.05.17. 15:00

Évek óta nem láthattunk ilyet Miskolcon!

Pennant-papagájokat évek óta nem láthattunk már Miskolcon, most őket is megcsodálhatjuk.

Hegyi Erika

Kakadukíváncsiság. Fotó: Miskolci Állatkert

Nemrég ünnepeltük a madarak és fák napját, ezért a Miskolci Állatkert nagy örömmel adott hírt új madarairól.

Az ausztrál papagájfajok röpdéje két faj összesen négy egyedével gyarapodott. Három Pennant-papagáj és egy Goffin-kakadu költözött be a korábbi lakók mellé.

Az állatpark Goffin-kakadu-tojója már évek óta ennek a röpdének a lakója. Társa Németországból, a Straubingi Állatkertből érkezett – egy hím madár. Bár a kakaduk híresen válogatósak a párválasztás terén, szeretik több jelölt közül kiválasztani a jövendőbelijüket, de a gondozók bíznak abban, hogy madaraik előbbutóbb megkedvelik egymást, és akár szaporulatnak is örülhetnek majd.

Egyelőre a röpdében élő csupaszszemű kakadu érdeklődik legélénkebben az új lakó iránt, de tekintve, hogy egy fiatal, kétéves madárról van szó, remélhetőleg, mire nagyjából két év múlva eléri az ivarérettséget, egymásra találnak a régebb óta Miskolcon élő tojóval.

Szigetlakó

A Goffin-kakadu az Ausztráliától északra fekvő Tanimbar-szigetek lakója. Habár ezek a szigetek közigazgatási szempontból Indonéziához, ezáltal Ázsiához tartoznak, azonban a különleges madarak mégis az ausztrál madárfajok röpdéjébe kerültek. Ez annak köszönhető, hogy állatföldrajzi szempontból a Tanimbar-szigetek az indonéz szigetvilágon áthaladó, úgynevezett Wallace-vonaltól keletre fekszenek, amely elválasztja egymástól az ázsiai és az ausztrál faunaterületeket.

A Miskolci Állatkert gyűjteményéből az elmúlt néhány évben hiányoztak a Pennant-papagájok, a most érkezett három egyeddel azonban újra megcsodálhatóak ezek a színpompás madarak.

Ausztrália keleti és délkeleti területeinek eukaliptuszerdeiben gyakori madárfaj, de rendszeresen feltűnik a parkok, kertek madáretetői környezetében is.

Fészkét faodúban alakítja ki. Fűfélék és egyéb növények magvaival és termésével, kisebb mennyiségben virágokkal, rovarokkal táplálkozik.

Miskolcra most a Pozsonyi Állatkertből érkezett három Pennant-papagáj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában